BICHIR: Cazul "Mehedinti" si inginerii din guvern

Florian Bichir crede ca toti se pricep la toate, iar cel mai bun exemplu  este Guvernul Romaniei, care are  nu mai putin de 11 sunt ingineri.

Mare pedagog, Simion Mehedinti a fost profesor la Universitatea din Bucuresti, la prima catedra de geografie din tara, membru al Academiei Romane si director al revistei "Convorbiri literare".

Aceasta ar fi pe scurt biografia oficiala, dar, in realitate, viata savantului a fost una plina de curiozitati: pregatit sa devina preot, ajunge cel mai mare geograf roman. 

Portretul facut lui Mehedinti de Pamfil Seicaru nu este unul elogios, ci real, scotand la iveala o cariera atipica. "Baiatul unui dascal de la biserica din Soveja, Simion Mehedinti a facut seminarul pentru a deveni preot,  dar s-a razgandit si, in loc sa se inscrie la Teologie, a optat pentru Filosofie. Teza lui de licenta a avut ca subiect "Filosofia lui Rousseau".

Apreciat de Titu Maiorescu, a fost trimis sa-si ia doctoratul in Germania. Ii era destinata o catedra universitara si cum nu exista decat una de filosofie la Iasi, la care fusese desemnat  P.P. Negulescu de catre Titu Maiorescu, Simion Mehedinti si-a trecut doctoratul in... geografie, dupa o pregatire pripita.

(...) Ca geograf, Mehedinti este cunoscut doar ca autor de manuale didactice. Admirator al lui Titu Maiorescu, cauta sa-i imite chiar si ticurile, nu numai solemnitatea. Auzea foarte bine insa, atunci  cand i se vorbea, facea  mana palnie la urechea dreapta ca si cand ar fi avut auzul slab; un simplu gest prin care il imita pe Maiorescu care era, precum se stie, surd de urechea dreapta.

Afectat in vorba, retoric, fara lirismul elocventei  lui Iorga, Mehedinti a reprezentat mediocritatea pretentioasa", spune cel mai mare jurnalist interbelic, Pamfil Seicaru.

Simion Mehedinti este un caz care se repeta astazi la nivel national, pastrand  bineinteles proportiile. Dupa modelul lui Ceausescu, toti se pricep la toate, iar cel mai bun exemplu  este Guvernul Romaniei.

Din cei 22 de membri plini ai executivului, nu mai putin de 11 sunt ingineri. Nu am nimic cu aceasta profesie, provenind chiar dintr-o familie de ingineri, eu insumi fiind impins de la spate, in adolescenta, sa vad in Politehnica o cariera.

Ii respect mult pe ingineri pentru pragmatismul si exactitatea lor pentru ca, dupa cum zicea Petre Tutea: "Inginerul e practic, savantul nu e practic. Daca intr-un salon, intr-un colt, unul fumeaza si tace, ala e inginer... Am auzit odata un profesor de la Politehnica; am avut impresia ca asist la un balet de ursi".

Balet face si Tariceanu cu guvernul sau plin de ursi,  unde o pata de culoare o reprezinta  filosoful Dan Motreanu,  sef la Agricultura. Din nefericire pentru unii membri ai guvernului care asculta ce zice ursuletul Tariceanu, desi ingineri, nu au rezultate. Pentru ei ramane valabil bancul cu asemanarea dintre un caine lup si un inginer: au priviri inteligente, dar nu se pot exprima.