BICHIR: Basescu reintregitorul

Florian Bichir este de parere ca Traian Basescu vrea sa ramana in istorie drept cel care a unificat Romania, a adus inapoi Basarabia la tara mama.

Discursul din 31 ianuarie 2007 al lui Traian Basescu din Parlamentul European este unul istoric. Umbrit nepermis de dezbaterea, penibila, pe alocuri, legata de arestarea celor doi „spioni” in Irak, discursul presedintelui roman reprezinta un moment crucial in relatia cu Moldova. A Romaniei si a Europei.

Presedintele roman a invocat Basarabia, actuala Republica Moldova, in acesti termeni: „Romania intentioneaza sa explice, sa sustina si sa gaseasca sprijin in interiorul Uniunii Europene pentru ca Republica Moldova sa revina in Europa, acolo de unde a plecat in 1940 fara vointa ei. Si populatia Romaniei, si populatia Moldovei au aceeasi istorie, vorbesc aceeasi limba, au aceeasi cultura, aceleasi traditii si aceleasi aspiratii europene”.

Discursul a fost complet neglijat la Bucuresti, dar la Chisinau a fost comentat in fel si chip.

Sociologul Dan Dungaciu, fost secretar de stat la Ministerul de Externe pe relatia Moldova si poate singurul specialist roman pe acest spatiu, imi explica zilele trecute ca discursul initial al presedintelui continea chiar si o referire la „nedreptul pact Ribbentrop-Molotov”, scoasa in ultimul moment. Esential, imi spunea Dungaciu, este sa observam ca prima reactie nu a fost una de respingere: „Inteleg demersul presedintelui roman pentru Moldova, dar nu cred ca putem sa ne largim pana nu consolidam Uniunea Europeana”. Iar cuvintele apartin lui Hans-Gert Poettering, presedintele Parlamentului European.

Numai un chior nu poate observa ca una dintre dorintele lui Basescu este aceea de a ramane in istorie drept cel care a Unificat Romania, a adus inapoi Basarabia la tara-mama. De aici importanta pe care nominalizarea noului ministru de externe o capata astazi. O etapa in parcursul Romaniei spre Vest s-a incheiat. Urmeaza Estul.

Basescu a inteles ca o cariera politica se poate cladi numai uitandu-se spre Est. In Vest, problema e rezolvata. Ce ar mai putea inventa in Vest, cand acum suntem in UE, iar problemele externe incep sa aduca mai mult a birocratie. Sansa sa istorica se numeste Basarabia, iar Basescu a inteles sa joace aceasta carte.

Intrebarea care il framanta pe Dungaciu, punandu-ma si pe mine pe ganduri, este cine va fi acea persoana capabila sa-si asume liniile de politica estica trasate viguros, dar consecvent de catre Traian Basescu? Capabila sa calibreze dispozitivul diplomatic si institutiile de politica externa astfel incat sa fie competitive, suple si profesioniste pe spatiul estic? Sa puna in miscare oameni si institutii astfel incat politica estica a Romaniei sa fie cea pe care Europa o asteapta de la noi?

Acesta este motivul pentru care nominalizarea viitorului ministru de externe - partener al presedintelui in politica externa -  este, astazi, un test crucial pentru guvernul Tariceanu. Oricum Basescu are sanse sa devina Basescu reintregitorul.