Biblioteca din salonul de frumuseţe, noua formă de all inclusive

După ani petrecuţi în avocatură şi după ce a realizat că „mai sus de atât nu mai avea rost să urce”, Iulia Tătaru şi-a spus că a venit momentul să îşi urmeze visul.

„Îmi doream un loc de relaxare unde să te poţi face frumoasă, dar în care să găseşti plăcerea unei lecturi interesante sau să poţi asculta muzică şi să stai la un pahar de vorbă cu prietenele. Mai greu a fost să alegem spaţiul care să îndeplinească cerinţele punerii în aplicare a ineditului demers”, povesteşte tânăra.

Aşa a găsit clădirea veche şi ponosită din spatele Palatului Victoria, pe care, împreună cu proprietarul şi secondată de un arhitect, a renovat-o cu multă grijă pentru conservarea arhitecturii originale. ” Am căutat aproape trei luni până am găsit locul pe care mi-l doream . Ne-a luat ceva timp până am adus clădirea din starea jalnică în care se afla la ceea ce este acum”, îşi aminteşte Iulia.

Cum să devii frumos la minte şi la trup

Acum, scărilor înguste, holurilor aproape labirintice, dar mai ales multitudinii uşilor şi mobilerului parcă desprins dintr-un tablou de secol XVIII  par să le lipsească numai Pălărierul Nebun care să te tragă într-un fantastic imediat. Din fericire, însă, dincolo de uşi şi paravane se ascund doar cărţi.

Rafturile – întinse, omniprezente, cu cărţi, mai vechi şi mai noi – care veghează de sus mese de masaj şi lavoare sofisticate, schiţează imaginea bulversantă a uneia dintre cele mai nonconformiste biblioteci din Capitală. Ori salon de înfrumuseţare? Răspunsul vine pentru fiecare în raport cu destinaţia pe care o caută, pentru că, „La Biblioteque” s-a născut din pasiune şi s-a dezvoltat ca un loc de recreere atât pentru minte, cât şi pentru trup.

În camera de pedichiură se află cărţi de călătorie. La coafor, la loc de cinste, pe rafturile azurii, sunt expuse albume de artă, în timp ce, în spaţiile destinate tratamentelor pentru păr se poate citi astrologie. Cărţile nu lipsesc nici din băi, unde micile biblioteci găzduiesc lucrări din domeniul psihologiei şi al filosofiei.  

”Aici nu vii neapărat ca la un salon de înfrumuseţare. Uşile sunt larg deschise şi acelora care au nevoie de o lectură plăcută, o muzică atent aleasă şi deloc gălăgioasă şi o prăjitură de casă”, adaugă Iulia. Aripi pentru tinerii artişti

Tot aici sunt găzduite expoziţii permanente al tinerilor artişti sau au loc, săptămânal, vernisaje. ”Mă bucur că vin aici şi îi încurajez să expună”, precizează proprietara ineditului locaş de cultură. De aceea, pereţii sunt tapetaţi, în spaţiile special destinate, la vedere, cu tablouri şi fotografii speciale. Fără a fi constrânşi financiar, ci doar de stil şi de bun gust, artiştii sunt lăsaţi aici să îşi exprime măsura superioară a talentului lor.

Că nu-şi doreşte ca La Biblioteque să fie perceput ca un beauty salon o dovedeşte frecvenţa cu care aici au loc evenimente culturale dintre cele mai diverse. În puţinul timp de când s-a înfiinţat, casei cu coloane din piatră albă i-au trecut pragul scriitori şi oameni de cultură care şi-au dat întâlnire pentru a prezenta şi a dezbate atât ultimele apariţii editoriale, cât şi mai vechile dar mereu actualele şi controversatele romane ale unor scriitori români ori străini. Ultimul, a fost scriitorul Radu Paraschivescu.

”O carte are putere de seducţie indiferent de locul în care se află: dacă este într-o librărie, îţi doreşti să o cumperi, dacă se află într-o bibliotecă, îţi doreşti să o împrumuţi, dacă este în raftul unui prieten, îţi doreşti măcar să o răsfoieşti”, este filosofia La Biblioteque.

  • Cărţile pot fi luate acasă în regim de bibliotecă, pe baza unei fişe de împrumut, sau cumpărate.
  • Cărţile vechi sunt doar pentru împrumut.