Proiectul World Digital Library (WDL) a fost lansat la Centrul Unesco din Paris, informează AFP.
Biblioteca oferă internauţilor şansa de a accesa, gratuit, zeci de mii de texte rare din ţări precum Arabia Saudită, Africa de Sud şi state ale Europei, traduse în şapte limbi- publicaţii vechi, hărţi şi atlase şi manuscrise.
De exemplu, Biblioteca Naţională a Franţei a contribuit cu o colecţie care include un manuscris având o pictură a lui Jean Fouquet, primele filme ale fraţilor Lumière şi o înregistrare a imnului naţional al Franţei, "La Marseillaise", din 1898.
Din colecţia britanică fac parte desene de anatomie şi texte ştiinţifice, incluzând şi prima schiţă cu structura de dublă spirală a ADN-ului a lui Francis Crick.
Milioane de euro de la Google şi Microsoft
Directorul proiectului, John Van Oudenaren, a afirmat că speră ca acest proiect să promoveze "diversitatea culturală şi să răspundă nevoilor educaţionale, într-o lume care este orientată în prezent către conţinut mediatic facil", şi a precizat că, în acest moment, 32 de instituţii sunt partenere la acest proiect.
"Dorim să avem o instituţie parteneră în fiecare ţară din lume. Numai atunci vom ajunge o bibliotecă cu adevărat globală", a adăugat Van Oudenaren.
"Biblioteca Digitală Mondială", cel mai amplu proiect de digitalizare culturală, a costat câteva zeci de milioane de dolari provenite din donaţiile private ale unor companii precum Google sau Microsoft.
În noiembrie, anul trecut, Uniunea Europeană a lansat un proiect similar, intitulat "Europeana", în care sunt incluse milioane de cărţi, opere de artă, hărţi şi filme din bibliotecile naţionale şi galeriile din Europa.