Maine incepe parada de stele, cu Faithless, Hooverphonic si Morcheeba.
B’Estival, primul mare festival organizat vreodata in Romania, avand cel putin zece nume mari pe afis, va incepe maine, in complexul Romexpo de la Bucuresti.
Se intampla ca primul eveniment romanesc de asemenea amploare sa fi fost programat la doar cateva zile dupa ce s-a sfarsit nebunia de la Glastonbury, unul dintre cele mai mari festivaluri europene, care a avut anul acesta o participare de 100.000 de oameni, si la numai o zi de la startul festivalului belgian Rock Werchter (care incepe chiar astazi) si care, de asemenea, are audiente-record (280.000 de oameni in 2004).
La Bucuresti nu se vor strange, probabil, atatia amatori de muzica, desi festivalul (pentru organizarea caruia s-au cheltuit 2,5 milioane de euro) promite un cocktail international incitant, cu Morcheeba, Faithless, Alice Cooper, Marilyn Manson, Reamonn, Hooverphonic, Kasabian sau Wu-Tang Clan. Unii dintre invitati, precum Manson sau Kasabian, urmeaza sa vina in Romania chiar de la festivalurile „de afara”.
Specialistii dau insa sanse mari B’Estivalului sa capete traditie, astfel incat peste cativa ani Romania sa poata aduna, la randul ei, sute de mii de fani din toata lumea pentru un eveniment de prestigiu.
E drept ca la Werchter sau Glastonburry se intampla uneori sa fie si 700 de artisti invitati si nu mai putin de 80 de scene, in timp ce B’Estivalul incepe cu trei scene si cu putin peste 30 de artisti, insa fanii si cunoscatorii de muzica cred ca, „daca lucrurile vor fi facute cu chibzuinta”, vom putea ajunge si la performante.
„Romania poate deveni o zona de interes turistic, probabil vor veni si altii la noi asa cum mergem noi la Budapesta, in Belgia sau cine stie unde”, explica Andrei Partos.
Cocktail muzical: de la rock la hip-hop
Coktailul de genuri, de la hip-hop la dance si pana la rock, este reteta de succes a oricarui mare festival si o sansa excelenta de a prezenta unui public specializat o oferta diferita, pe care s-ar putea sa o aprecieze.
„Ma gandesc acum la festivalul „Les Eurockeenes” din Belfort, unde erau patru-cinci scene sau chiar sase, e drept ca intr-o zona mai de camp. In program aveai Leny Kravitz, Z Z Top, Bjork, toate categoriile de muzica. Daca te uitai la afis erai complet derutat, desi fiecare stia foarte bine la ce concert urma sa se duca. Organizatorii au intotdeauna grija sa nu se suprapuna cantarile, astfel incat fiecare sa isi poata urmari artistul preferat. La noi este cultivat exclusivismul. Depecharii nu-i suporta pe rockeri, rockerii nu-i suporta pe amatorii de dance. Inca nu avem un public matur, iar buba vine de la radiouri, pentru ca ele promoveaza sistemul acesta. La un festival se schimba lucrurile: unii se duc pentru un nume. Acolo sunt, insa, 30. Este o sansa extraordinara sa asculti si sa-ti placa celelalte genuri. Daca pleci fara prejudecati, ai putea avea satisfactii”, explica muzicologul si realizatorul Andrei Partos.
Razboiul „monstrilor”, la Bucuresti
Una dintre atractiile de la B’Estival este si faptul ca doi „monstri” ai muzicii, Alice Cooper si Marilyn Manson, vor aparea pentru prima oara in istorie pe aceeasi scena.
„Pentru imaginea Romaniei si pentru imaginea organizatorului e foarte bine. Daca ii prindeam cu zece ani in urma era si mai bine”, rade Andrei Partos.
„Alice Cooper si Marilyn Manson impart aceeasi zona de public si acele duritati in imagine si versuri care i-au facut celebri. Unii ii considera satanisti, ceea ce e prostie, altii ii considera circari, asta nu mai conteaza. Oamenii sunt, altminteri, amandoi, foarte inteligenti si nu sunt ei primii care sa fi avut rivalitati de genul acesta. Sa ne amintim perioada in care s-a intersectat Led Zepp cu Deep Purple, sau pe alternativ cand rivaliza Sound Garden cu Red Hot Chilli Paper”, adauga el.
Probabil ca intr-o tara occidentala aceasta intalnire „istorica” nu s-ar fi putut realiza. „Pentru ca acolo fanii sunt mult mai atasati si ar fi iesit rau. Noi nu avem, si Doamne fereste sa incepem sa avem, skinheads sau alte forme dure de fanatism. Aici cei doi sunt vag cunoscuti, mult mai cunoscuti pentru imagine decat pentru muzica lor. Deci, organizatorii au scapat de griji”, spune Andrei Partos.
„In vara asta avem tot atatea spectacole cat in ultimii 17 ani”
Organizat de Emag!c Entertainment, B’Eestival 2007 se va desfasura in aer liber la Romexpo, in zilele de vineri, sambata si duminica.
„Avem in aceeasi vara tot atatea evenimente cat au avut romanii in ultimii 17 ani. Noi acum invatam cum se organizeaza asemenea festivaluri. O dovada este ca au fost doua evenimente cvasi-identice la distanta de o saptamana. Dupa care spunem ca nu vin romanii la spectacol. Cum sa poti duce in spinare atatea spectacole din acelasi salariu? Nici cei mai instariti nu pot vedea mai mult de patru spectacole pe vara. Oferta este in acest moment mult mai mare decat cererea si evident ca e bine ca e asa, dar organizatorii ar trebui sa fie mult mai inspirati in a-si alege perioadele pentru evenimente”, explica Andrei Partos.
BILETE
Astazi este ultima zi in care biletele mai pot fi procurate din magazine, din reteaua Diverta - Bucuresti, magazinul Muzica si clubul Texas, din Regie, la urmatoarele preturi: 60 de lei, pentru prima zi de festival, 75 de lei, pentru a doua, respectiv a treia zi, in timp ce abonamentul pentru trei zile poate fi procurat la pretul de 180 de lei, iar cel pentru doua zile (30 iunie si 1 iulie) costa 125 de lei.
Dupa aceasta data, biletele vor fi disponibile doar la Intrarea A a complexului Romexpo, astfel: 29 iunie, intre orele 13.00 si 21.00, 30 iunie si 1 iulie, intre orele 11.00 si 21.00, la pretul de 80 de lei pentru prima zi si 95 de lei pentru ziua a doua, respectiv a treia. La intrare nu vor mai fi disponibile abonamente pentru doua sau trei zile, ci doar bilete pentru fiecare zi si bilete VIP.