Berea, de la plăcere la durere

În jur de jumătate de litru pentru bărbaţi şi 300 de mililitri pentru femei este cantitatea de bere zilnică pe care doctorii o recomandă. Excesele îngraşă, tulbură mintea şi pot agrava diverse boli.

Datorită conţinutului său de substanţe hrănitoare, berea este considerată „un aliment”, însă în exces face rău. Specialiştii în nutriţie recomandă să nu beţi mai mult de 500 de mililitri de bere pe zi, pentru că o cantitate mai mare duce la creşterea în greu tate, poate agrava anumite boli sau poate scădea capacitatea de concentrare.

Energizează şi protejează de boli de inimă şi de calculi renali

Chiar dacă o jumătate de litru de bere oferă 13% din necesarul zilnic de aminoacizi esenţiali, nu exageraţi. „Cantitatea de bere recomandată este de 500 de mililitri pentru un bărbat şi 300 de mililitri pentru o femeie. Această cantitate nu afectează sănătatea, iar organismul consumatorului de bere beneficiază de substanţele bune din ea”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie.

Berea este bună şi pentru că are glucide şi aminoacizi, factori esenţiali pentru obţinerea energiei, care ajută la inducerea unor sinteze de proteine. „Lipsa lor conduce la scăderea timpului de reacţie, a capacităţii de concentrare şi a forţei musculare”, spune nutriţionistul Maria Florea.

Consumată în cantităţi moderate, berea scade riscul formării calculilor renali şi apariţiei bolilor cardiovasculare. Mai mult, berea fără alcool normalizează valorile tensiunii arteriale. Datorită hameiului şi malţului, berea poate preveni cancerul gastrointestinal şi tiroidian.

Nu se recomandă în diete sau celor care au probleme cu ficatul

Atâta timp cât este consumată în cantităţi moderate, berea nu reprezintă un pericol pentru sănătate. „Din cauza unui consum exagerat de bere, mai ales în anotimpul cald, ne confruntăm cu o cardiopatie a băutorilor de bere”, spune nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Calea Moşilor” din Bucureşti. În schimb, pe timpul iernii berea e un furnizor important de vitamina B.

Un alt dezavantaj al berii este că scade capacitatea de concentrare a consumatorului şi îi creşte apetitul prin stimularea sucurilor gastrice. De aceea, berea nu este recomandată în dietele pentru scăderea în greutate.

Mai mult, persoanele care suferă de hepatită trebuie să fie foarte atente în ceea ce priveşte berea, pentru că ea grăbeşte evoluţia bolii spre ciroză.

Berea la sticlă, mai sigură decât cea la cutie sau la PET

Specialiştii recomandă berea la sticlă, pentru că ambalajul de plastic îi schimbă gustul (îl alterează) şi nu îi conservă caracteristicile. Nici cea la cutie nu este o variantă bună, pentru că o cantitate mică de metal se transferă în lichid. Asta nu reprezintă un pericol pentru sănătate, ci doar schimbă gustul berii.

Preferinţele românilor în ceea ce priveşte tipurile de ambalaj din care consumă bere arată cam aşa pentru 2009: PET 46,7%, cutie 14,8%, sticlă 35,3% şi draft 3,2%. În privinţa consumului, criza şi-a spus cuvântul şi la acest capitol: vânzările de bere au fost de 17, 6 milioane de hectolitri în 2009, cu 13% mai puţin decât în anul precedent, când s-a înregistrat un volum de 20,2 milioane de hectolitri. În comparaţie cu 2008, când un român a consumat în medie 93 de litri de bere, rezultatele anului trecut arată o scădere la nivelul anului 2006, revenindu-se la o medie de 81 de litri.

Românii preferă berea produsă local, ceea ce explică ponderea relativ scăzută a importurilor, care se situează sub 1% din totalul vânzărilor.