EVZ le propune celor mici să uite o clipă de jocurile video şi să intre în lumea poveştilor desenate.
"Evenimentul zilei" se vinde mâine la chioşcurile de ziare cu povestea desenată "Aventuri în Africa". Cartea face parte din colecţia de patru volume cu benzi desenate publicate de EVZ pentru copii, în luna iunie.
Ilustraţiile sunt realizate de caricaturistul Adrian Andronic, care şi-a propus să le explice micuţilor noţiunile de bine şi de rău, antrenându-i în aventurile a doi eroi care călătoresc prin lume, Biţă şi Todiţă.
Povestea începe într-o vacanţă de vară, când cei doi sunt invitaţi de un personaj ciudat, pe nume Mus, la o plimbare cu OZN-ul în jurul lumii. Călătoria începe cu Atena, continuă cu Peninsula Arabă şi Africa.
Parcurcând povestea, copiii învaţă despre Acropole, despre Tropicul Capricornului, rezervaţii naturale şi eclipse de soare.
Cui îi plac poveştile în imagini?
Ca să-şi facă loc în lumea copilăriei, benzile desenate au de luptat cu jocurile video şi televizorul. Psihoterapeutul Gina Bălan spune că, în general, copiii amatori de o astfel de lectură sunt mai isteţi decât restul şi au preocupări aparte.
Specialistul subliniază că acest tip de poveşti sunt indicate copiilor de 8-13 ani şi că au rolul de a le stimula imaginaţia şi logica, de a le dezvolta limbajul şi de a-i învăţa să realizeze conexiuni pornind de la imagini.
"O carte de benzi desenate presupune o activitate intelectuală similară cu cea a lecturii adulţilor. Diferenţa este că cei mici au nevoie de imagini care să le stimuleze şi să le ghideze imaginaţia", explică Gina Bălan.
Cei interesaţi de întreaga colecţie cu aventurile lui Biţă şi Todiţă mai pot găsi la chioşcurile de ziare, timp de o săptămână, prima poveste publicată, "Corabia de gheaţă". Următoarele cărţi, "Misterul din insulă" şi "Prietenii animalelor", apar peste o săptămână, respectiv două, iar preţul fiecăreia este de 4,9 lei.
CARTE DE VIZITĂ
Părintele lui Biţă şi Todiţă
Caricaturistul Adrian Andronic, cel care a ilustrat poveştile cu aventurile lui Biţă şi Todiţă, a fost pasionat de mic copil de benzile desenate. Debutul lui a avut loc la doar 17 ani, când a publicat prima caricatură în almanahul "Scânteia tineretului".
De atunci, lucrările lui au apărut aproape în toată presa naţională. Adrian Andronic, acum în vârstă de 72 de ani, a publicat de-a lungul timpului cinci albume de caricatură şi mai mult de 80 de cărţi cu benzi desenate destinate copiilor.