Beneficii fiscale pentru patroni. România, codașă printre vecini

Beneficii fiscale pentru patroni. România, codașă printre vecini

În timp ce statele învecinate oferă întreprinzătorilor posibilitatea de a deduce tot felul de cheltuieli, cel român rămâne mult în urmă.

Atât cheltuielile uzuale, necesare pentru desfășurarea afacerii, cât și cele care implică beneficii pentru angajați, pot fi deduse într-o măsură mai mică în România decât în statele vecine. În consecință, pentru că nu au posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli, oamenii de afaceri români plătesc mai mulți bani în contul statului, pentru impozitul pe câștigul net, ceea ce îi face necompetitivi în fața concurenței din Europa.

La nivel regional, România se numără printre statele care limitează cel mai mult aceste beneficii, spun specialiștii în fiscalitate. Ungaria, Cehia sau Slovacia acordă deduceri mai mari sau chiar în totalitate.

Benzina, deductibilă doar 50%

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai grăitor exemplu este regimul de deducere al cheltuielilor cu combustibilii pentru mașinile de până la 3,5 tone (autoturismele). În România, acestea se deduc în proporție de 50%, un beneficiu minor în condițiile în care majorarea de accize de la început de an i-a făcut pe patroni să scoată mulți bani din buzunar pentru a alimenta mașinile de serviciu. În schimb, în Ungaria aceste cheltuieli se deduc în totalitate. Mai mult, în Polonia și Slovacia se deduc nu numai cheltuielile cu carburanții ci și cele cu întreținerea mașinii, atunci când autovehiculul utilizat în folosul companiei. „Faptul că firmele private din România pot deduce doar 50% din costul cu combustibilul poate afecta modul în care acestea își desfășoară activitatea și chiar nivelul de competitivitate pe plan regional, în contextul unei economii tot mai globalizate”, spune Adrian Soltan, accounting manager Accace România.

Beneficii minore pentru pensii private

Una din diferențele majore dintre sistemul fiscal din România și statele vecine este și regimul de deducere al cheltuielilor pentru pensiile facultative ale angajaților.

Acestea sunt oferite de mulți patroni ca un beneficiu suplimentar, în pachetul salarial. Numai că atunci când se achită impozitul pe venitul angajaților, acest tip de cheltuieli se deduc în România într-o mai mică măsură decât în statele din jur. Limita de deducere în România este de 250 de euro anual, pentru fiecare angajat (la asigurările de sănătate) și de 400 de euro, pentru pensiile private.

În țările vecine lucrurile stau cu totul altfel. În Polonia, Ungaria și Cehia se pot deduce integral aceste cheltuieli, dacă acest lucru este specificat în contractul de muncă al angajatului sau în Regulamentul Intern al companiei.

Facilități pentru mecenat

O mulțime de activități cu impact social major ar putea fi sprijinite prin sponsorizările firmelor. Numai că acest demers este încurajat prea puțin în Europa de Est. România se poziționează destul de bine raportat la vecini. Astfel, cheltuielile de sponsorizare, mecenat și burse private, nu sunt deductibile în majoritatea statelor din regiune, cu excepția Ungariei, unde sunt parțial deductibile, și a României, unde companiile pot asigura sponsorizări în limita a 0,3% din valoarea cifrei de afaceri. Însă, pentru a fi considerate deductibile, cheltuielile trebuie să se califice ca donație sau să deservească interesele de business ale contribuabilului.