Belgia este în pragul exploziei. Noile restricții împotriva Omicron stârnesc valuri de revolte

Sursa: arhiva EVZ

Autoritățile din Belgia au decis să închidă cinematografele, teatrele, sălile de spectacol şi stadioanele, în actualul context pandemic, însă acest lucru a atras numeroase proteste.

Reprezentanții sectorului cultural din Belgia s-au declarat în total dezacord cu introducerea noilor restricții sanitare. Belgia a adoptat o serie de măsuri suplimentare în contextul în care are o incidenţă cumulată de 1.094 de puncte. Tendința este de scădere a infecţiilor cu coronavirus, de 36%, și a rămas constantă de la sfârșitul lunii noiembrie.

Cu toate acestea, autoritățile sanitare au impus, de duminică, noi restricţii care includ închiderea cinematografelor, teatrelor, sălilor de concerte şi tribunelor de pe stadioane.

Premierul belgian Alexander de Croo a justificat aceste decizii prin prudenţă în faţa noii variante Omicron. Despre aceasta se știe că este mult mai contagioasă decât tulpina Delta. Noile restricții au fost adoptate de guvernul federal în acord cu regiunile Flandra, Valonia şi Bruxelles,

Obiectivul, a precizat liberalul flamand, este de a „încetini răspândirea” variantei Omicron și de a „gestiona presiunea asupra spitalelor″. Astfel, prin introducerea noilor restricții, se poate asigura o garanție cu privire la redeschiderea școlilor în data de 10 ianuarie, după sărbătorile de iarnă.

Sursa foto. Wikipedia

Măsurile stârnesc proteste

Noile protocoale în materie de sănătate, care prevăd excepţii, cum ar fi muzeele, bibliotecile şi lăcaşurile de cult, au scandalizat restul sectorului cultural, al agrementului și sportului. Reprezentanții acestei industrii au chemat la protest în Bruxelles.

Duminică au ieșit în stradă, la Bruxelles, în jur de 5.000 de oameni, conform poliţiei pentru a protesta împotriva închiderii sălilor de spectacole. Manifestaţia s-a desfășurat pe burniţă, în cartierul muzeelor din capitala belgiană. A durat circa două ore şi s-a încheiat fără incidente.

Responsabili ai unor mari instituţii culturale din Bruxelles, ca Teatrul regal flamand KBS sau Opera La Monnaie, i-au îndemnat pe politicieni să „reconsidere” decizia de închidere a sălilor de spectacole.

Mai multe cinematografe, precum Grignoux din Liege şi Namour, dar și teatrul Toison d’Or din Bruxelles, au anunţat că nu se vor supune. Acestea consideră că măsura adoptată de autorități este „ineptă”. Pe de altă parte, asociaţii precum Liga Drepturilor Omului sau Federaţia angajaţilor din artele spectacolului pregătesc acţiuni în justiţie împotriva deciziei de închidere.

Comunitatea academică este nemulțumită

Nemulţumirea faţă de autorităţile federale şi regionale din Belgia s-a extins şi în comunitatea academică şi ştiinţifică care contestă noile restricții.

Rectorii universităţilor francofone din ţară şi mai mulți reputaţi virusologi precum Marius Gilbert, Yves Van Laethem şi Emmanuel Andre, au avertizat asupra lipsei de „simţ” sanitar şi asupra riscului în materie de credibilitate dacă la un moment dat va trebui trasă „frâna de urgenţă”.

Prim-ministrul belgian a declarat, în ajunul Crăciunului, că măsurile vor fi reevaluate în luna ianuarie.