UPDATE. PRIMA țară din lume care aprobă EUTANASIEREA copiilor

UPDATE. PRIMA țară din lume care aprobă EUTANASIEREA copiilor

Parlamentul belgian a adoptat, cu 86 de voturi „pentru”, 44 „împotrivă” și 12 abțineri, extinderea legii privind eutanasia la cazurile copiilor cu boli terminale.

Parlamentul belgian a aprobat o lege prin care se va permite eutanasia pentru copiii care suferă de cancer sau alte boli terminale, fără nicio limită de vârstă, anunță BBC News. Legea, deja votată în decembrie de Senat, a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor cu 86 de voturi pentru, 44 împotrivă şi 12 abţineri.

Decizia, luată la 12 ani după legalizarea eutanasiei pentru adulţi, va intra în vigoare în câteva săptămâni. Când, așa cum este de așteptat, Regele va promulga legea, Belgia va deveni prima țară din lume care va elimina limita de vârstă în cazurile de eutanasie. Procedura poate fi solicitată și aplicată pentru copiii care sunt în suferință profundă și nu au niciun tratament care să le aline durerea. Oponenții susțin că, totuși, copiii vulnerabili nu pot lua o astfel de decizie dificilă. În Olanda, eutanasia este legală pentru copiii cu vârste peste 12 ani, dacă există acordul părinților. Potrivit legislației olandeze, cererea unui pacient de a fi eutanasiat poate fi pusă în practică de un doctor dacă solicitarea este „voluntară și bine cântărită”, iar pacientul suferă dureri insuportabile, care nu au nicio șansă de ameliorare.

Belgia a adoptat legea care dezincriminează eutanaisa pentru pacienții cu boli terminale, care au peste vârsta de 18 ani, în 2002. Susținătorii legislației afirmă că în practică legea va afecta un număr foarte redus de copii, care cel mai probabil vor fi adolescenți, scrie sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea precizează că pacientul minor trebuie să fie în faza terminală a bolii, să aibă „suferințe fizice de nesuportat” și să ceară de mai multe ori să fie lăsat să moară - înainte de a i se aproba solicitarea.

Părinții, doctorii și psihiatrii va trebui să fie de acord, înainte ca această decizie să fie luată.

Protestatarii au făcut lobby pe lângă politicieni pentru a nu vota schimbarea. Capii bisericii au arătat că această lege este imorală. Unii pediatri au avertizat că micuții vulnerabili ar putea fi supuși unui risc și s-au întrebat dacă un copil poate cu adevărat să ia o astfel de decizie dură. Dar sondajele de opinie au sugerat un sprijin larg în Belgia pentru aceste modificări legislative.