Ministerul Apărării din Belarus a declarat că armata sa a doborât joi o rachetă ucraineană S-300 pe un câmp, în timpul unuia dintre cele mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul războiului.
Comisarul militar al regiunii Brest, Oleg Konovalov, a minimizat incidentul într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare de agenția de presă BelTA, administrată de stat, spunând că localnicii nu au „de ce să-și facă griji. Din păcate, aceste lucruri se întâmplă”.
O rachetă de tip S-300 trasă din Ucraina a căzut pe teritoriul Belarusului, fiind doborâtă de apărarea antiaeriană a acestei ţări aliate cu Moscova, a anunţat agenţia de presă oficială a Minskului, BelTA, în condiţiile în care Rusia a declanşat joi împotriva Ucrainei unul dintre cele mai ample atacuri cu rachete de la începutul războiului.
Sursa foto: belta.by.
S-300 este un sistem de apărare aeriană din epoca sovietică care este folosit atât de Rusia, cât și de Ucraina
Ministerul Apărării de la Minsk a spus iniţial că investighează dacă sistemele de apărare aeriană ale Belarusului au doborât racheta sau dacă a fost vorba de o ratare, iar ulterior a anunţat că racheta a fost doborâtă de forţele sale de apărare antiaeriană.
Incidentul a avut loc între orele locale 10.00 şi 11.00 a.m., aproximativ în momentul în care Rusia lansa zeci de rachete spre Ucraina.
BelTA susţine că racheta care a aterizat în Belarus a venit de pe teritoriul ucrainean. Agenţia a publicat şi o fotografie a ceea ce a spus că sunt părţi ale unei rachete S-300 care zac pe un câmp agricol gol.
Sursa foto: belta.by.
Racheta a fost trasă din Ucriana
„Au fost găsite fragmente pe un câmp agricol... În timpul procesului de verificare, s-a stabilit că epava aparține unei rachete ghidate antiaeriene S-300, trasă de pe teritoriul Ucrainei”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Kievul a folosit sistemul S-300 pentru a intercepta rachetele rusești care sosesc, în timp ce Rusia pare să folosească rachete S-300 reutilizate pentru a ataca ținte terestre - ceva despre care analiștii militari spun că ar putea fi un semn că stocurile sale de rachete sunt în scădere, scrie Reuters.