Fostul antrenor al Nadiei Comăneci, aflat la Beijing în calitate de comentator pentru NBC, acuză metodele chinezilor şi e dezamăgit de gimnastele tricolore. Bela Karoly, acum cu părul şi mai alb, cu aceeaşi mustaţă tunsă scurt. Nu i-a plăcut ce a văzut. "La sărituri m-au dezămăgit româncele, unde e şcoala noastră de sărituri?". Fostul antrenor al Nadiei şi al lotului american, acum comentator pentru celebra televiziune NBC, nu se simte deloc bine în China, o ţară care îi aminteşte de ceauşismul sordid.
Gimnastele au participat ieri la antrenamentul oficial pe podiumul de concurs în sala gigantică a lui „National Indoor Stadium“. Nu s-a produs niciun accident de ultimă oră, chiar dacă Steliana Nistor a acuzat probleme la spate şi nu a putut să-şi facă perfect exerciţiile de la sărituri şi sol. Nistor (care a purtat un bandaj pentru protecţie) aproape că a izbucnit în lacrimi când a văzut că durerile de spate o împiedică să sară. Antrenorul Nicolae Forminte a glumit cu jurnaliştii străini, spunându-le că Nistor s-a accidentat pentru că a stat prea mult pe băncile şcolii, gimnasta fiind prinsă în această vară cu examenul de Bacalaureat (trecut cu brio). Întreaga echipă e pregătită însă pentru competiţia care începe poimâine.
Izbaşa, mămoasă cu colegele Sandra Izbaşa, cealaltă vedetă a lotului, a făcut în schimb spectacol, fiind în formă maximă. Izbaşa îşi aşteaptă părinţii, care trebuie să sosească mâine în China, ea mărturisindu-ne că se simte excelent şi că atacă aurul olimpic „măcar la sol“. Totodată, Sandra îşi ia în serios rolul de lider şi e responsabilă cu încurajările pentru Gabriela Drăgoi, Andreea Grigore şi Anamaria Tămîrjan, mai noi în lot. La întrebarea previzibilă a ziariştilor, dacă are emoţii, Sandra s-a jucat cu declaraţiile susţinând răspicat timp de un minut că nu are, nu a avut niciodată şi nici nu va avea vreodată. Glumea. Răspunsul corect este: „Am, cum să n-am, ce, eu nu sunt om? După ce urc însă pe aparat, nu mă mai gândesc decât să fac ceea ce am învăţat“. „M-au dezamăgit româncele! Unde-i şcoala de sărituri?“
De departe, din colţul dedicat media, pe aceste fete timide le-a privit cu ochiul său de expert un domn cu alură de star de film din anii ’70. Un domn cu aerul degajat al oamenilor liberi. Bela Karoly, acum cu părul şi mai alb, cu aceeaşi mustaţă tunsă scurt. Nu i-a plăcut ce a văzut. „La sărituri m-au dezămăgit româncele, unde e şcoala noastră de sărituri?“. Fostul antrenor al Nadiei şi al lotului american, acum comentator pentru celebra televiziune NBC, nu se simte deloc bine în China, o ţară care îi aminteşte de ceauşismul sordid.
INTERVIU
„Aici te simţi urmărit permanent“ EVZ: Vă place în China, domnule Karoly? Bela Karoly: Doamne fereşte! E o ţară în cel mai pur stil comunist, au mai mascat-o ei pe ici, pe colo, dar metodele de bază aceleaşi sunt. Te simţi urmărit permanent pe stradă. Nu vedeţi câţi sunt cu ochii pe noi?
Concursul? Ce concurs? Ăştia vor face totul să câştige! Uitaţi-vă la gimnastele astea care spun ei că au 16 ani! Eu cred că n-au mai mult de 11-12! Nu se poate, fură identităţi! În China îmbătrâneşti mai repede. Şi toată lumea tace! De ce tac românii, domnul Vieru (n.r. - preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Gimnastică)? Pentru că şi noi în trecut am participat cu sportive cu vârste falsificate, cu Gina Gogean şi... Multe s-au întâmplat. Mie nu mi-e frică, eu am curaj să vorbesc!
Bela Karoly, fost antrenor al gimnastelor tricolore: "Ce concurs? Ăştia vor face totul să câştige! Uitaţi-vă la gimnastele astea care spun chinezii că au 16 ani! Eu cred că n-au mai mult de 11-12! Nu se poate, fură identităţi! Şi toată lumea tace! De ce tac românii? Pentru că şi noi în trecut am participat cu sportive cu vârste falsificate!" Vă aminteşte Beijingul de Olimpiada de la Moscova, din 1980? Da, e la fel, nu e corect ce se întâmplă. Dacă ei bagă copii de 12 ani, măcar să ştim şi noi, să fie aceleaşi reguli pentru toţi! „SUA ar trebui să câştige. Chinezii au însă metode speciale“ Echipa României? N-are nicio şansă la aur sau argint. O să se lupte pentru bronz cu Rusia. Teoretic, SUA ar trebui să învingă China, însă practic va fi aproape imposibil, pentru că ei au metode „speciale“. Nu mă refer la mită dată arbitrilor, însă mai sunt protocoale, recepţii, atenţii... V-aţi întoarce în ţară, să deschideţi o şcoală de gimnastică după model american? Acum, nu. Mai durează până se vor schimba mentalităţile, până când oamenii vor avea bani să-şi ţină copilul într-o şcoală privată unde să facă şi sport de performanţă. E nevoie de timp, nu se poate întâmpla repede, nu putem trece peste perioada nenorocită din istoria noastră...
Bela Karoly, fost antrenor al gimnastelor tricolore: "China e o ţară în cel mai pur stil comunist. Au mai mascat-o ei pe ici, pe colo, dar metodele de bază aceleaşi sunt. Te simţi urmărit permanent pe stradă. Nu vedeţi câţi sunt cu ochii pe noi?"
Corespondenţă din Beijing
PREVIZIUNE
Ponor crede că gimnastele de acum sunt mai slabe Celebrul Bela Karoly nu este singurul specialist care este sceptic în privinţa şanselor ca „fabrica de la Deva“ să mai scoată aur pe bandă rulantă. Cătălina Ponor (21 de ani), triplă campioană olimpică la Atena, va urmări Jocurile de la Beijing în faţa televizorului, deşi - consideră ea - ar fi putut să concureze alături de Sandra Izbaşa şi de Steliana Nistor.
„Nimeni de la federaţie nu şi-a dat interesul pentru situaţia mea“
Constănţeanca dezvăluie de ce a trebuit să renunţe anul trecut la gimnastica de performanţă după ce, în 2004, a obţinut trei medalii de aur la Olimpiadă: cu echipa, la bârnă şi la sol. „Aş fi putut concura şi la această Olimpiadă, fiindcă m-am simţit în formă. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, ci doar să spun realitatea. Anul trecut, doctorii români pe care mi i-a recomandat Federaţia Română de Gimnastică au spus că, dacă voi concura, o voi face pe riscul meu. Aşa că am renunţat. Nu am primit un verdict clar. Dacă şefii de la federaţie m-ar fi trimis la un consult de specialitate sau la nişte investigaţii amănunţite în străinătate, poate că acum aş fi fost la Beijing. Aşa a păţit şi Marian Drăgulescu. Una i s-a spus în ţară, iar în SUA i s-a dat acceptul să meargă la Olimpiadă. Nimeni nu şi-a dat interesul pentru situaţia mea“, a declarat ieri Ponor pentru EVZ.
„Era mai bine cu Belu şi Bitang“
Cătălina este de părere că echipa feminină de gimnastică a României nu va atinge performanţele din 2004: „Era mai bine cu antrenorii Octavian Belu şi Mariana Bitang. Nu am nimic cu domnul Forminte, dar la Beijing se va resimţi lipsa antrenorilor Belu şi Bitang, fiindcă aveau o mare experienţă. Au lucrat cu atâtea generaţii de fete... Gimnastele de acum sunt mai slabe decât generaţia mea de la Atena şi nu vor obţine performanţele din 2004. Aşa cum spune şi Nadia, dacă România se va clasa pe doi, va fi un mare succes“. (Cristian Hubali)