În timpul caniculei e important să se consume mult apă, însă nu oricum și nu orice fel de apă. Cei care beau apă minerală își fac singuri rău. Medicii trag un semnal de alarmă în acest sens, mai ales că peste România se anunță un puternic val de căldură.
Administrația Naționala de Meteorologie a emis o atenţionare de cod galben de canicuă și disconfort termic, care începe azi. Vremea va fi călduroasă în toată țara și canciulară în Banat, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 35 -37 de grade Celsius. În plus, indicele de temperatură- umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Medicii recomandă evitarea ieșirilor la soare și consumul mare de apă. Aportul de apă se calculează în funcție de greutatea corporală: câte 0,038 litri pentru fiecare kilogram - corp. astfel, o persoană de 55 de kilograme are nevoie de cel puțin 2 litri de apă, în timp ce una de 75 d ekilograme, de aproape 3 litri.
Cea mai importantă este însă calitatea apei. Potrivit medicilor, în perioadele caniculare e indicat să se bea apă plată, bogată în calciu și magneziu, dar săracă în săruri minerale, deci cu aport scăzut de săruri, sodiu, cloruri, sulfați. Cu alte cuvinte, trebuie evitată apa minerală. Este sufiecient să citiți cu atenție etichetele apelor îmbuteliate de vânzare la noi. ”Din punct de vedere al mineralelor nu există nicio diferență între apa ”minerală” – carbogazoasă, și apa plată. De fapt oamenii percep greșit apa minerală drept carbogazoasă, pe când amândouă sunt minerale, una carbogazoasa și cealalta plata. Mai avem variante intermediare: carbozificată sau decarbozificataă, adică cu mai mult sau mai puțin acid carbonic în ea. Vara ar trebui să ne orientăm cat mai mult pe apă săracă în minerale - în special sodiu, deoarece acesta atrage apa în celule și duce la deshidratare. Dacă vrem sa alegem o apă bună, indiferent de sezon, ne putem orienta către apele filtrate (gen filtru la robinet sau filtru de pus pe sticlele de apă) care reduc concentrația de minerale. Pentru cei care transpiră excesiv, au probleme legate de piele sau digestive recomandarea mea ar fi să se îndrepte chiar către apele alcaline. O apă bună (respectiv cu puține minerale) o recunoaștem după gust: nu are, pe când la cele intens mineralizate le simtim gustul și chiar le putem diferenția între ele”, a explică medicul Ioana Vârtosu.