Becul economic are secretele lui

Inainte de a-l cumpara, trebuie sa te informezi in legatura cu fluxul luminos, consumul si durata de viata.

Am vrut sa fac economie la factura de energie electrica si am cumparat becuri economice pentru toata casa. Nu am fost insa multumita de lumina pe care o furnizau. Am cumparat becuri economice de 20 W insa abia apoi am aflat ca ar fi trebuit sa verific si valoarea fluxului luminos”, se plange Maria Strocan din Bucuresti.

Ea a plecat la cumparaturi fara a sti care sunt informatiile pe care trebuie sa le caute pe eticheta, iar in fata rafturilor pline de becuri s-a trezit debusolata si a facut o alegere gresita.

Feluri de lumina si randamentul lor

Becuri incandescente, spoturi incandescente, becuri cu halogen, tuburi fluorescente, becuri fluorescente compacte sunt tot atatea optiuni in ceea ce priveste alegerea celei mai potrivite surse de lumina.

Dintre acestea, tot mai des folosite, atat in locuinte, cat si in institutiile publice, sunt asa-numitele becuri economice. Acestea consuma cu pana la 80a mai putin fata de becul obisnuit (cu incandescenta), iar durata de viata este de sase pana la opt ori mai mare. De exemplu, becurile obisnuite au o durata medie de viata de 750 pana la 1.000 ore de functionare, pe cand cele economice pot atinge o durata de viata si de zece ori mai mare.

Marele avantaj al becurilor incandescente, adica al celor obisnuite, il constituie lumina calda, placuta si buna reproducere a culorilor. In termeni economici insa ele au un randament moderat.

Ceva mai bine din acest punct de vedere stau becurile cu halogen, tuburile fluorescente si becurile compacte fluorescente (in forma de U) a caror energie economisita se ridica la 60-75% fata de cea consumata de becurile obisnuite.

Ce trebuie sa stii cand vrei sa cumperi un bec economic

Inainte de a cumpara un bec economic citeste informatiile de pe eticheta. Acestea te vor lamuri asupra fluxului luminos, adica energia emisa de sursa de lumina pe durata unei singure unitati de timp, masurata in lumeni.

Un bec de 60 W incandescent are in jur de 855 lumeni. Un bec de 15 W compact fluorescent are in jur de 900 de lumeni. De asemenea, pe ambalajul becului sunt inscrise puterea electrica masurata in wati, voltajul, durata de viata masurata in ore si eventual numarul de becuri din pachet.

Unele becuri economice sunt dificil de montat, deoarece corpurile de iluminat au fost proiectate pentru becurile cu incandescenta. De asemenea, ele pot supraincalzi lampa, ceea ce duce la reducerea atat a luminiscentei, cat si a duratei de viata a becului. Pentru a mentine un nivel optim de iluminare, trebuie sa alegi un bec economic cu cel putin acelasi numar de lumeni ca si becul inlocuit.

Recomandari

Pentru becuri obisnuite

Puterea becurilor                              Fluxul luminos                          Puterea becurilor         de inlocuit                                     necesar (lumeni)                   economice compacte                             

40 W                                               495 sau mai mult                           11 - 14 W 60 W                                                855 sau mai mult                          15 - 19 W 75 W                                             1.200 sau mai mult                          20 - 25 W 100 W                                           1.750 sau mai mult                              > 29 W

Pentru becuri tip reflector

Puterea becurilor                              Fluxul luminos                          Puterea becurilor         de inlocuit                                     necesar (lumeni)                   economice compacte

50 W                                                  550 sau mai mult                        17 - 19 W 60 W                                                  675 sau mai mult                        20 - 21 W 75 W                                                  875 sau mai mult                             > 22 W