Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, a anunţat astăzi că va concedia 832 de angajaţi din totalul de 1.054. Anunţul vine la numai o săptămână de la inaugurarea celor zece kilometri de autostradă dintre Turda şi Câmpia Turzii.
În cursul dimineţii, Bechtel a transmis sindicatului "Transilvania" că intenţionează să disponibilizeze 832 de angajaţi. Liderul de sindicat Mihai Lup a declarat că în cursul zilei de miercuri va avea loc o discuţie pe această temă cu oficialii companiei americane şi că va încerca ca numărul celor care vor fi disponibilizaţi să fie cât mai mic. Surse din cadrul Bechtel susţin faptul că decizia de a concedia toţi angajaţii, ingineri, muncitori, şoferi etc., vine pe fondul datoriilor tot mai mari care s-au acumulat în cursul anului 2010 şi care au ajuns la 93 de milioane de euro, la care se adaugă alte aproape 23 de milioane de euro, reprezentânt TVA. Un alt motiv îl reprezintă faptul că niciun oficial guvernamental nu a putut da asigurări ferme că proiectul Autostrada Transilvania va continua şi în 2011. Premierul Emil Boc a declarat în urmă cu câteva zile că încă nu se ştie dacă proiectul va continua deoarece totul depinde de legea viitorului buget de stat.
Decizia Bechtel nu a ajuns la Agenţia de Şomaj
Decizia Bechtel de a disponibiliza un număr aşa de mare de angajaţi trebuia comunicată la Agenţia de Şomaj Cluj, ceea ce nu s-a întâmplat. Directorul acestei instituţii, Daniel Don, a declarat că procedura prevede că în prima fază trebuie să existe o negociere cu sindicatul. "Noi nu am primit încă nicio notificare. Probabil că vor să facă ceva, dar abia după ce există o negociere cu sindicatul pot să ne comunice şi nouă decizia", a spus Daniel Don. Pe de altă parte, Bechtel are doar de câştigat din faptul că Guvernul nu şi-a onorat datoriile pentru anul în curs, deoarece într-o anexă secretă a contractului încheiat cu Ministerul Transporturilor sunt prevăzute dobânzi pentru plăţile neefectuate la timp. În anexa zece, care este clasificată, valoarea acestei dobânzi de întârziere este calculată din indicele dobânzii Euribor la care se adaugă patru la sută. În momentul de faţă valoarea totală a acestei dobânzi este de cinci la sută, ceea ce înseamnă că Bechtel are de încasat peste 5 milioane de euro din dobânzi.