BEC (Biroul Electoral Central) a permis ruperea alianței electorale PSD-PNL pentru alegerile din București dar hotărârea a fost contestată. Problema este că solicitarea a venit pe 23 aprilie, după expirarea termenului legal.
Biroul Electoral a aprobat ca alianța electorală PSD-PNL să se rupă. Cele două partide vor avea candidați separați la alegerile la Primăria Generală și la Consiliul General. PSD și PNL au depus un nou protocol de alianță pentru candidaturile comune la primăriile și la consiliile locale de sector.
BEC acuzată că nu respectă legea
Biroul Electoral a permis PSD și PNL să rupă vechiul protocol al alianței și să meargă cu candidați separați la Primăria Generală. În acest sens BEC a emis Hotărârea 54H/2024. Solicitarea celor două partide a venit pe 23 aprilie, la două zile după termenul limită stabilit de Guvern.
„În aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. ( 4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, acordul de desfiinţare a protocolului de constituire a alianţei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, se poate depune la biroul electoral de circumscripţie unde a fost înregistrat acesta, cu cel puţin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor, respectiv cel mai târziu la data de 26 aprilie 2024, ora 23.59, inclusiv”, prevede hotărârea BEC.
OUG 21/2024 adoptată de guvernul Ciolacu stabilește, la articolul 5, alineatul 4 că „Acordul de desființare a protocolului de constituire a unei alianțe electorale se depune la biroul electoral unde a fost înregistrat acesta cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor”. În schimb, Hotărârea de Guvern 199/2024 adoptată de același guern Ciolacu prevede că termenul limită este 21 aprilie.
Hotărârea Biroului Electoral contestată în justiție
În acest context, documentul emis de BEC a fost contestat de un bucureștean în instanță. El a cerut anularea Hotărârii nr. 54H care ar modifica neautorizat termenii hotărârii de guvern referitoare la denunțarea alianțelor electorale pentru alegerile din 2024.
În acțiunea din instanță este contestată modificarea pe care BEC a făcut-o la actul normativ adoptat de Guvern. Este vorba despre extinderea termenului de desfacere a alianțelor electorale dincolo de termenul stabilit prin hotărâre de guvern, până la 26 aprilie 2024.
Contestația arată că modificarea afectează drepturile și posibilitățile tactice ale partidelor și candidaților implicați în alegerile locale și pentru Parlamentul European, susținând că schimbarea ar fi fost făcută fără o bază legală adecvată.
„Invocând dispoziţiile art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, întemeiez prezenta acțiune pe următoarele motive de drept: învederez onoratei instanţe faptul că, prin actul administrativ menționat, Biroul Electoral Central a modificat, fără drept, prevederile Anexei la Hotărârea de Guvern nr. 199/2024, respectiv «Calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024»”, se arată în contestația împotriva BEC.
BEC a emis o hotărîre de clarificare
Justiția trebuie să stabilească care este interpretarea corectă a actelor normative. OUG 21/2024 stabilește că desființarea protocolului de constituire a unei alianțe se depune la biroul electoral cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor. Pe de altă parte, HG 199/2024 prevede că acordul de deființare a unei alianțe electorale se depune la BEC „cu cel puțin 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale, cel mai târziu la data de 21 aprilie 2024”.
Potrivit hotărârii de guvern, a expirat termenul în care poate fi denunțată alianța electorală PSD-PNL.
BEC a emis o altă hotărâre care contrazice HG 199/2024, hotărârea nr. 54/2024 care extinde termenul până la 26 aprilie, cu 4 zile înaintea termenului-limită de depunere a candidaturilor. Conform unor interpretări, pe legislația electotrală, hotărârea BEC are rolul de a rectifica o eroare din hotărârea de guvern.