Bucuria venirii pe lume a unui copil aduce şi riscurile unor neînţelegeri în familie, cauzate de nopţile nedormite.
Apariţia unui copil înseamnă o schimbare majoră în viaţa noilor părinţi. Alte responsabilităţ i, alt program, tabieturile date peste cap. Toate acestea fac ca ambii părinţi să fie stresaţi. Însă acest stres este firesc şi se poate trece peste el. Atunci când bebeluşul plânge foarte mult, relaţia maritală este în pericol.
Oferiţi-vă timp pentru relaxare
Cu cât copiii plâng mai mult în timpul nopţii, cu atât satisfacţia în cuplu scade, arată un studiu realizat de psihologul Anne Marie Meijer, de la Universitatea din Amsterdam şi publicat în „Journal of Family Psychology“. „De multe ori cei doi soţi încep să doarmă separat pentru a se putea odihni. Astfel, relaţia de cuplu se deteriorează şi mai mult“, explică Meijer.
Cuplul nu trebuie să-şi piardă identitatea şi timpul acordat pentru relaxare şi intimitate. „Cei doi au nevoie de pauze de timp individual şi de timp împreună. Iar cel mai eficient ajutor pentru copil poate veni din partea unei bone.
Bunicii sunt persoane ideale pentru a învăţa copilul cu afecţiunea, dar adesea intervin în viaţa familiei şi armonia este afectată“, este de părere psihoterapeutul Anda Păcurar. Dacă bunicii nu sunt o idee foarte bună, iar o bonă nu vă permiteţi, ce e de făcut? Meijer susţine că „cea mai bună cale este ca părinţii să înveţe tehnici de calmare a plânsului“.
Aflaţi care este motivul!
Bebeluşul nu plânge niciodată fără motiv. În urma unui studiu realizat timp de 10 ani, psihologul Alice Pari, de la Universitatea din Padova, a ajuns la concluzia că există nouă cauze care pot determina plânsul la nou-născut şi, prin urmare, nouă tipuri de plâns însoţite de comportamente specifice, care pot fi învăţate de către părinţi: de foame, de colici, de disconfort, de durere, de singurătate, de frică, de oboseală, la alăptare, din exces de stimulare. De aceea, părinţii trebuie să înveţe să deosebească tipurile de plâns.
Specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să noteze de fiecare dată cum plânge copilul, când plânge, ora la care plânge, ce face copilul când se pune pe plâns, câtă luminozitate există, câte persoane sunt în jur. Apoi soluţia care îl linişteşte.
Ajutaţi-l să se relaxeze cu sunete şi mişcări ritmice
O variantă pentru a-l linişti ar fi să-l ajutaţi să se relaxeze cu sunete şi mişcări ritmice. Înainte de a adormi, puneţi muzică simfonică lentă sau ritmată, mai lentă sau una care reproduce bătăile inimii. De ajutor este şi un sunet care reproduce un motor de maşină. Dacă nu aveţi nimic din toate astea, şi zgomotul produs de un ventilator este bun.
Ca să-l liniştiţi când plânge, puteţi să-l legănaţi în căruţ, în braţe sau mergând prin cameră cu el în braţe. Ultimele cercetări arată că ritmul ideal este de cel puţin 60 de mişcări pe minut, cu o pauză de 10 minute.