Asistenta Florentina Cârstea, reţinută aseară de procurori, a lipsit de lângă copii între 18.24 şi 18.36. Dacă s-ar fi întors şi cu două minute mai devreme, toţi nou-născuţii ar fi fost salvaţi.
Procurorii au deschis aseară lista presupuşilor vinovaţi pentru tragedia produsă la Maternitatea Giuleşti: asistenta Florentina Cârstea, cea care trebuia să-i aibă în grijă pe cei 11 bebeluşi din secţia de Terapie Intensivă, a fost reţinută pentru 24 de ore sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă şi şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Capitalei.
Astăzi, ea va fi prezentată magistraţilor Judecătoriei Sectorului 6, cu propunerea de arestare preventivă. Potrivit Codului Penal, femeia riscă între 2 şi 10 ani de închisoare.
Conform anchetatorilor, asistenta a lipsit de lângă copii 12 minute, între 18.24 şi 18.36. Timp suficient ca incendiul, pornit de la un conductor electric neizolat, să se extindă. Focul a mocnit aproximativ zece minute, în "mediu normal", pe aproximativ 10% din suprafaţa încăperii. A luat amploare în momentul în care a intrat în contact cu aerul comprimat şi oxigenul cu care erau alimentate aparatele din secţia de Terapie Intensivă.
Era "în alte saloane" Această a doua fază - care n-ar fi durat mai mult de două minute, spun specialiştii - a dat de fapt dimensiunile tragediei. Practic, dacă asistenta s-ar fi întors în acest răstimp, toţi be beluşii ar fi putut fi salvaţi.
"Parcă a fost cu adevărat cea sul negru. Aparatul de aer condiţionat a fost montat cu acel con ductor neizolat încă din 2001, dar probabil că nu a fost atât de solicitat ca în această vară niciodată. La asta s-a adăugat factorul uman", au explicat anchetatorii.
Procurorul-şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Marius Iacob, a spus că asistenta s-ar fi aflat "în alte saloane". Florentina Cârstea nu era însă singura care avea acces în încăperea incendiată: toate cadrele aflate în tură aveau cartele magnetice, dar nimeni n-a intervenit. "Există indicii ale săvârşirii unor infracţiuni şi de către alte persoane. Parchetul a nalizează posibilitatea extinderii cercetărilor", a conchis Iacob.
NEMULŢUMIRI
"Dacă vor fi puşi să aleagă între stat şi privat, medicii vor alege privatul"
Iniţiativa legislativă anunţată de oficiali din Ministerul Sănătăţii prin care medicii nu vor mai avea voie să lucreze şi la stat, şi la privat a stârnit ieri proteste aprinse.
"Ca şi cum nu ar fi fost suficiente măsurile de reducere a salariilor, ceea ce a făcut să se ajungă la nişte venituri umilitoare, se doreşte a se impune medicilor să aleagă între sistemul public şi cel privat", a declarat ieri preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, prof. dr. Ioan Lascăr.
Specialistul consideră că problemele din sistemul sanitar public nu vor dispărea în niciun caz dacă medicilor li se va mai interzice să lucreze în sistem privat. "Medicii, ale căror salarii sunt cu totul insuficiente, ce altă slujbă şi-ar mai putea găsi? În plus, dacă vor fi puşi să aleagă între stat şi privat, mulţi vor alege practica privată, lipsindu-i astfel pe cei mai mulţi dintre pacienţi de o asistenţă medicală de calitate în unităţile sanitare publice", conchide el.
Pe de altă parte, surse din coaliţie au declarat pentru Mediafax că problema deblocării a mii de posturi în sistemul sanitar, în varianta propusă de ministrul sănătăţii, e respinsă de factorii de decizie ai exe cutivului. O hotărâre în această privinţă nu a fost încă luată, au declarat pentru EVZ surse din coaliţie.