Un nou născut diagnosticat încă din perioada intrauterină cu o formă rară și severă de hernie diafragmatică a fost operat cu succes de o echipă de medici de la un spital privat din București.
Medicii Spitalului Băneasa au salvat un bebeluș născut cu intestinele și ficatul poziționate anormal în cutia toracică. Nou născutul avea șanse minime de supraviețuire, astfel că a fost operat la doar câteva zile de la naștere.
„Medicii de la Iași nu ne-au dat nicio speranță, însă noi am refuzat să credem că bebelușul nostru suferă de această boală. Am căutat informații pe Internet și așa am aflat că numai la Spitalul Băneasa Regina Maria se poate face o asemenea intervenție complicată, este singura maternitate cu departament de chirurgie pediatrică. Am ajuns la doctorii de aici, care ne-a confirmat diagnosticul, dar ne-au dat speranțe. Tot timpul am căutat să fim pozitivi, iar copilul acesta ne-a produs o mare bucurie”, a declarat Raluca Șerban, mama lui Tudor.
Pentru medici cazul lui Tudor a fost o adevărată provocare. Imediat după nașterea prin cezariană, care a avut loc pe 1 iulie, copilul a fost intubat și transportat în siguranță în Secția de Terapie Intensivă Neonatologie, unde a fost ventilat mecanic. Conform protocolului de evaluare a copiilor diagnosticați cu hernie diafragmatică congenitală, Tudor a fost investigat complet, efectuându-se o serie de teste. Radiografia pulmonară a evidențiat că întreg hemitoracele drept eraocupat cu anse intestinale și o porțiune din ficat, ceea ce reprezenta un prognostic sever.
De îndată ce copilul a fost stabilizat, în a 6-a zi de viață, Dr. Dan Cristea a efectuat intervenția chirurgicală de reparare a defectului la nivelul diafragmului.
„A fost o operatie complexă, din cauza localizării breșei pe partea dreaptă, ceea ce a făcut ca abordul să fie unul dificil. Defectul a fost unul mare, jumătate din ficat și aproape 90% din intestine fiind herniate în torace. Organele migrate au fost repoziționate în abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spatțul creat în torace va permite plămânilor să continue să crească, copilul putând experimenta o dezvoltare compensatorie a plămânului până la vârsta de 8-9 ani”, a declarat dr. Dan Cristea, șeful Secției de Chirurgie Pediatrică.
Operația a durat două ore, timp în care medicii au reușit să îi „așeze” organele în poziție normală. Din echipa de medici care l-au îngrijit pe Tudor au făcut parte și dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Alina Ilici, medic primar neonatolog, și dr. Daniela Brandabur, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă.
Hernia diafragmatică congenitală se caracterizează prin dezvoltarea incompletă a diafragmului, muşchiul care separă cavitatea abdominală de cea toracică şi care are un rol foarte important în respiraţie. Defectul apare devreme în sarcină, în primele săptămâni, şi este mai frecvent pe partea stângă a diafragmului. Este o malformaţie congenitală care apare la un nou-născut din 2500.
La copiii cu hernie diafragmatică congenitală, breşa din diafragm permite ca organele din abdomen-intestinele, stomacul, ficatul sau splina, să se deplaseze în torace. În consecinţă, plămânii nu vor avea suficient loc să se dezvolte şi să crească complet, o condiţie numită hipoplazie pulmonară. Cu cât defectul este mai mare şi cu cât organele abdominale stau mai mult în torace, cu atât mai severă va fi afectarea plămânilor. Când plămânii nu se dezvoltă adecvat în timpul sarcinii, este dificil pentru nou-născut să respire la naştere.