BCR reincarca creditele vechi

Banca a lansat serviciul prin care clientii isi pot duce din nou la suma initiala creditele vechi.

BCR a lansat serviciul de reincarcare a creditelor de consum aflate in derulare.

Ce ofera noul serviciu al BCR? Clientii care au un credit de consum la banca pentru care au rambursat cel putin jumatate din suma imprumutata sau au achitat cel putin jumatate din numarul de rate stabilite prin graficul de rambursare emis in momentul acordarii creditului isi pot reintregi imprumutul initial.

Iar dupa ce ajung cu platile la jumatate, clientii pot sa-si reintregeasca imprumutul. Noul serviciu oferit de banca persoanelor fizice se numeste TOP-UP.

Acesta are scopul de a-i prinde pe clientii actuali si de a-i determina  astfel sa nu se indrepte catre alte banci pentru a se refinanta, dar si acela de a ajuta banca sa mareasca sumele imprumutate celor care ii sunt deja clienti.

Avantajele noului serviciu Noul serviciu, TOP-UP, combina reincarcarea cu refinantarea: clientul ia din nou de la banca partea de credit pe care a rambursat-o si, in acelasi timp,  scapa de dobanda la care a contractat creditul vechi si i se aplica la intreaga suma datorata dobanda pe care o percepe in prezent BCR la creditele noi.

Dupa cum se stie, bancile practica dobanzi mai mari la creditele vechi, unde clientii sunt deja „agatati”, si dobanzi mult mai mici la imprumuturile noi deoarece acestea sunt cele care pot atrage noi musterii.

In plus, reincarcarea creditului se face rapid si simplu: clientul se prezinta la banca numai  cu buletinul, fara vreun alt document, si obtine reincarcarea imprumutului.

In cazul in care ar dori sa se refinanteze, ar trebui sa duca la banca o serie de documente, printre care si adeverinta de venit, copia de pe cartea de munca etc. In plus, persoanele care si-au schimbat jobul recent nu pot spera sa obtina un credit pana nu au vechime de cel putin trei luni la noul loc de munca.

Ca sa impulsioneze clientii sa utilizeze noul serviciu lansat, BCR a renuntat la comisioanele de acordare a sumelor accesate prin TOP-UP pana pe 11 octombrie a.c.

Moda imprumuturilor reincarcabile

Primul credit reincarcabil de pe piata autohtona a fost anuntat de BRD in luna martie a anului trecut. Aproape imediat a anuntat si BCR un produs aproape identic. Spre deosebire de serviciul TOP-UP, creditele lansate in primavara anului trecut aveau facilitatea de a fi reincarcabile inca din momentul in care erau contractate.

Analiza „Capital”

Cand clientul devine stapan

Dupa ce s-au batut in dobanzi, in oferte promotionale sau grade de indatorare cat mai mari, bancile au constatat ca aceste arme nu sunt suficiente. Batalia pe reducerea costurilor continua (ca, vorba aia, inca mai au de unde, iar dobanzile in Romania nu sunt ca-n Vest, chiar daca suntem in UE).

Nici de lipsa ofertelor promotionale nu ne putem plange, iar noile norme de creditare ale unor banci stau pe lista de asteptare la BNR. Si totusi, nu este de ajuns! Cea mai mare banca din sistem, BCR, a sesizat deja pericolul: clientii care fug de la o banca la alta pentru a-si majora valoarea creditelor sau pur si simplu pentru a plati o rata mai mica.

Tu, client, stii deja: te-ai imprumutat cu dobanda de 11%, asta e! Degeaba intre timp aceeasi banca da credite cu dobanzi de 6,5% pe an: tu platesti acelasi cost - 11%, in ciuda faptului ca dobanda este variabila si in jos, nu numai in sus. Asa ca debitorii cauta solutii. Cu atat mai mult cu cat in Romania inca nu s-a inventat notiunea de bancher personal sau conceptul de fidelitate pentru o banca.

Ca sa nu-si piarda si clientii pe care i-au castigat, bancile au pus in practica un nou tip de imprumut: creditul revolving. Banca Transilvania l-a introdus ca atare cu ceva timp in urma. BCR acum il adapteaza la starea de fapt: ca sa nu piarda clientii deja castigati le ofera o noua linie de credit. Alimentandu-ti creditul vechi cu suma pe care ai achitat-o, mai castigi ceva bani de cheltuiala, dar ramai prizonier in aceeasi banca, cu bunele si relele ei. (Gabriela Tinteanu-Moldoveanu editor revista „Capital”)