Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat una dintre cele mai mari operațiuni de refinanțare din istorie.
Banca Centrală Europeană (BCE) a început azi a doua operaţiune de refinanţare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor şi a reduce costurile de creditare ale guvernelor, transmite Reuters.
Este vorba de o sumă mult peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca BCE să acorde credite în valoare de 500 miliarde de euro, după ce în 21 decembrie BCE a împrumutat 489,191 miliarde de euro unui număr de 523 de bănci din zona euro. A fost cea mai mare operaţiune de lichiditate demarată de BCE, depăşind precedentul record de 442 miliarde de euro stabilit în luna iunie 2009.
Până acum, BCE a oferit băncilor împrumuturi pe o perioadă de maxim un an. Prin extinderea perioadei creditelor, BCE vrea să asigure pieţele că băncile vor dispune de finanţare pe termen lung. Prin aceste operaţiuni BCE vrea să sporească încrederea în bănci, să evite ameninţarea unei penurii de credite şi să stimuleze instituţiile financiare să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole.