Banca Centrală Europeană (BCE) refuză din ce în ce mai mult cererile de lichidităţi din partea băncilor din Grecia, făcându-le dependente de sprijinul Băncii Centrale a Greciei.
La sfârşitul lunii ianuarie, băncile din Grecia au primit de la BCE lichidităţi în valoare de 73 miliarde de euro, dar suma a scăzut cu peste 50% acum, susţine publicaţia olandeză Financieele Dagblad.
BCE îşi reduce sprijinul deoarece Grecia a oprit recapitalizarea sistemului său bancar, chiar dacă a primit fonduri de 25 miliarde de euro pentru recapitalizarea instituţiilor elene de creditare, se arată în publicaţia financiară olandeză. Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţiile.
Pierderi mari pentru bănci
Principalele patru bănci elene - National Bank of Greece, Alpha Bank, Eurobank EFG şi Piraeus Bank - au raportat rezultate financiare dezamăgitoare pentru 2011, pierderile lor după plata taxelor depăşind 28 miliarde de euro.
Conform bancherilor, instituţiile de creditare cu pierderi masive nu vor mai putea opera dacă Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) nu acordă garanţii că va furniza până la 18 miliarde de euro pentru majorarea capitalului băncilor. Băncile locale care vor fi considerate viabile de către Banca Centrală a Greciei vor trebui recapitalizate pentru a ajunge la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9%.
Pentru a putea demara procedura de recapitalizare a băncilor, Grecia a primit luna trecută o primă tranşă de 25 de miliarde de euro de la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF), în conformitate cu cel de al doilea plan de sprijin convenit cu UE şi FMI.
La 12 martie, Grecia a realizat un schimb de obligaţiuni emise conform legislaţiei elene, a cărui valoare nominală se ridică la 177 miliarde de euro (233,54 miliarde de dolari) pentru noi bonduri, ca parte a programului de restructurare a datoriei ţării. În urma schimbului, creditorii privaţi au înregistrat pierderi reale de 74% din valoarea obligaţiunilor deţinute. Băncile din Grecia, care deţin obligaţiuni de aproximativ 45 miliarde de euro, au inclus aceste pierderi în rezultatele lor financiare pe 2011.
Al doilea pachet de asistenţă financiară estimează că băncile elene vor avea nevoie pentru recapitalizare de 50 miliarde de euro.
Banca Centrală a Greciei a anunţat recent instituţiile elene de creditare că trebuie să menţină anul acesta un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 10%, deşi acest criteriu ar putea fi redus la 9%, conform cerinţelor stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).