Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referinţă de la 1,25% la 1%, anunţă Bloomberg.
Este a doua reducere consecutivă de la venirea preşedintelui Mario Draghi, iar măsura vine să relaxeze condiţiile de creditare şi să ajute băncile europene.
Măsura era aşteptată de cea mai mare parte a economiştilor, pe măsura ce criza datoriilor devenea tot mai dură pentru sistemul bancar.
Analiştii aşteaptă şi relaxarea condiţiilor de creditare pentru a înlesni băncilor accesul la cash şi pentru ca acestea să poată lua credite pe termen lung în condiţii mai avantajoase. Specialiştii aşteaptă şi o posibilă reducere în continuare a dobânzii de referinţă, sub pragul de 1%. După această decizie, barometrul creditului zonei euro atinge cel mai jos nivel din istoria sa. Ultima scădere a dobânzii cheie a venit imediat dupa instaurarea lui Mario Draghi în funcţia de preşedinte, în locul lui Jean-Claude Trichet. În chiar prima şedinţă prezidată de el, Draghi a dispus scăderea dobânzii de la 1,5% la 1,25%.
Banca Naţională a Angliei a lăsat neschimbat nivelul dobânzii de referinţă, la 0,5%, nivel la care ajunsese deja în martie 2009. În plus, instituţia îşi menţine neschimbată strategia de achiziţie de active de pe pieţele financiare, în ciuda tensiunilor din zona euro. Instituţia a alocat recent o sumă suplimentară de 75 miliarde de lire sterline (87 miliarde de euro) pentru achiziţia de obligaţiuni emise de către statul britanic.