BBC: România, ţara contrastelor

BBC: România, ţara contrastelor

"Acum 20 de ani, turismul internaţional era aproape imposibil pentru o persoană din afara elitei sportive sau a lumii sportului", scrie jurnalistul scoţian David Miller.

El observă că România este o ţară a contrastelor şi în schimbare de mentalitate, dar în care probleme ca infrastructura slabă şi corupţia sunt evidente. Jurnaliştii de la BBC Radio Scoţia călătoresc prin Europa pentru a lua pulsul marilor oraşe înaintea alegerilor europarlamentare din luna iunie. Ei au vizitat sau vor vizita oraşe ca Napoli, Helsinki, Paris şi Berlin.

O ţară a contrastelor puternice

"Procesul schimbării politice este ameţitor, dar aici a avut loc o revoluţie socială şi economică", notează Miller. Jurnalistul observă însă că România este o ţară a contrastelor puternice. Astfel, după o vizită la o companie IT din nordul Bucureştiului, britanicul observă o turmă de capre care trece prin faţa unei reprezentanţe de maşini de lux.

Cât despre ţărani, dorinţele sunt cam aceleaşi: drumuri bune, unelte agricole noi şi, dacă se poate, un tractor.

Infrastructură slabă

"Uniunea Europeană a hotărât să ofere României miliarde. Banii trebuie folosiţi pentru îmbunătăţirea slabei infrastructuri şi să îi ajute pe cei mai vulnerabili să scape de sărăcie". Însă Miller vede că de la intenţie la finalitate este cale lungă, România având partea de un nivel al corupţiei extrem de ridicat şi de o birocraţie descurajatoare.

Toate acestea ar putea duce la îngheţarea transferului de bani europeni spre România.

De la regim opresiv la parade gay

Jurnalistul a vizitat România sâmbătă, participând şi la parada gay. "Pe vremuri, demonstranţii ar fi fost arestaţi şi închişi. Astăzi, poliţia este aici pentru a-i proteja de contra-manifestanţi. Într-adevăr, timpurile s-au schimbat".

Citiţi mai multe pe evz.ro/europarlamentare.

Ne puteți urmări și pe Google News