Baterii în vogă

Cele mai noi tipuri de baterii au designul sofisticat şi luxos, încorporând totodată multiple tehnologii avansate.

Robinetele simple sunt tot mai greu de găsit. Acum piaţa e invadată de baterii noi, realizate din materiale preţioase, cu forme deosebite şi cu foarte multe funcţii utile. „Cele mai noi baterii au un design inovativ, ce aduce un plus de eleganţă chiuvetei sau lavoarului şi facilitează utilizarea zilnică, fiind de real ajutor în baie şi în bucătărie“, spune Andrei Szini, responsabil showroom Pyramis România.

Realizate din materiale preţioase

Încercând să transforme obiectele sanitare în mici bijuterii, producătorii lucrează cu designeri care vin în fiecare sezon cu noi propuneri. „În colecţiile noastre se găsesc baterii deosebite, realizate cu ajutorul designerilor vestimentari. Colecţiile de inspiraţie orientală, mediteraneeană, clasică sau modernă cuprind toate elementele necesare unui ambient armonios“, spune Amalia Nedelcu, director de marketing la SSAB.

Materialele din care se realizează bateriile sunt tot mai variate, pornind de la inox, ceramică sau materiale preţioase. „Avem baterii realizate din cristale preţioase, plăcute la atingere, care emană individualism, dar şi opulenţă“, spune Sorin Teodor, director de vânzări Kludi România.

Flexibilitate pentru bucătărie

Noile baterii de bucătărie au design deosebit şi sunt totodată practice, durabile şi sigure. „De la designul deosebit până la soluţia practică pentru montarea bateriilor sub fereastră nu a fost decât un singur pas. Acum există baterii dotate cu racord Bajonett, ideal pentru bateriile care trebuie montate în imediata apropiere a ferestrei. O baterie care are acest racord se poate extrage de pe soclu şi poziţiona în lateral atunci când doriţi să deschideţi fereastra“, explică Sorin Teodor de la Kludi.

În plus, noile baterii oferă posibilitatea racordului multiplu, adică racordare suplimentară la maşina de spălat direct de la alimentarea cu apă a bateriei. Pentru mai multă siguranţă, alimentarea maşinii se va face printr-un ventil separat care se închide sau se deschide după caz.

Nu trebuie să vă faceţi griji nici pentru un consum de apă prea mare. Sistemul Quick-stop este un dispozitiv ce asigură eliberarea unei cantităţi exacte de apă, reglabilă între 20 ml şi 1.900 ml, evitându-se astfel risipa.

Senzori pentru bateriile de baie

„Dacă până nu demult bateriile erau acţionate cu ajutorul manetelor, în ultimii ani acestea au fost înlocuite cu senzori, care permit astfel utilizarea apei printr-o simplă atingere“, explică Amalia Nedelcu de la SSAB.

Nici apa nu va veni prea caldă sau prea rece, pentru că cele mai noi tipuri de baterii au termostat. Astfel, „rolul termostatului este acela de a menţine temperatura reglată de utilizator şi de a regla într-un timp foarte scurt variaţiile de temperatură din reţea, evitând astfel disconfortul aşa-ziselor «duşuri scoţiene» întâmplătoare“, explică Sorin Teodor.

La fel de interesante sunt şi cele electronice, „acţionarea lor realizându-se pe bază de baterii. Efectul realizat va fi cel de senzori, iar stabilirea temperaturii se va face prin mişcarea mâinilor în aria de acţiune a senzorilor“, spune Amalia Nedelcu.

Parcă ar creşte din podea

Bateriile din baie nu mai depind strict de montajul în lavoar. Acum ele pot fi montate direct pe perete, pe podea sau pe tavan. Bateriile de pardoseală au un picior lung, ce porneşte de pe podea şi ajunge pe lavoar, cele din tavan sunt potrivite pentru duş, iar cele care pot fi montate pe perete au forme dintre cele mai deosebite.

DETALII TEHNICE

Ceramică, teflon şi perlator

Nu numai designul este important atunci când vine vorba de baterii, ci şi calitatea acestora. Pentru a face o alegere corectă trebuie să cunoaşteţi anumite detalii tehnice. Foarte important este materialul din care este fabricată pastila. Cele cu teflon sunt mai ieftine, dar au o durată de viaţă mai mică. Nisipul şi impurităţile din apă pot zgâria uşor pastila şi bateria nu mai funcţionează corect: începe să curgă chiar şi când este închisă. Majoritatea bateriilor au la capăt un filtru denumit perlator. Acesta mai are şi rolul de a da acel aspect bogat jetului, cu ajutorul amestecului de aer şi apă. De asemenea, perlatorul nu permite depunerea inestetică a calcarului, uşurând astfel întreţinerea.