Bateria care ţine 30 de ani

Specialişti de la Laboratorul de Cercetare al US Air Force au anunţat că au pus la punct o baterie care poate alimenta un dispozitiv precum un laptop timp de 30 de ani, fără a avea nevoie de reîncărcare, informează site-ul tehnologic Gizmodo.com.

Noua descoperire ar putea ajunge pe rafturile magazinelor în doi-trei ani. Numită baterie betavoltaică, aceasta este construită din material radioactiv, care însă nu constituie un pericol pentru sănătate, conform inventatorilor.

Asta deoarece bateria nu se bazează pe reacţii chimice precum fuziunea sau fisiunea nucleară, generatoare de radiaţii. Mai mult, ei adaugă faptul că, atunci când îşi epuizează resursele energetice, dispozitivul devine inert şi nontoxic, spre deosebire de bateriile actuale care, dacă sunt depozitate necorespunzător, afectează mediul înconjurător.

Structural, bateria este alcătuită din materiale semiconductoare şi foloseşte radioizotopi (n.r. - elemenţi radioactivi) ca sursă de energie. Aceştia se deteriorează în timp, eliberând particule beta generatoare de energie electrică. Bateria are dimensiuni reduse, este subţire şi nu se încălzeşte.

Conform planului, aceste baterii ar urma să intre în producţia de serie în doi-trei ani. Nu se ştie însă la ce preţ va ajunge una sau cât de mult va fi ridicat costul unui produs electronic de faptul că va încorpora această tehnologie. Prea frumos ca să fie adevărat? Site-ul Engadget.com îl citează pe specialistul în surse de energie Rupert Goodwins, de la publicaţia ZDNet, care este de părere că performanţele bateriei betavoltaice sunt prezentate exagerat. „În cazul unei fisuri în carcasa bateriei în timpul vieţii acesteia, există riscul unei contaminări radioactive serioase“, spune el.

Mai mult, adaugă faptul că, în urma reacţiei atomice care are loc în baterie, doar 25% va fi energie electrică, restul fiind căldură. Astfel, el contrazice şi afirmaţia inventatorilor, conform căreia bateria nu se încălzeşte.

Nu în ultimul rând, avertizează că o astfel de baterie va fi de peste 72 de ori mai grea decât una obişnuită. MORTAL Mobilul dublează riscul de cancer la creier Cei care vorbesc la mobil în jur de o oră pe zi, pe o perioadă de peste zece ani, prezintă un risc dublu de a dezvolta cancer la creier, arată un nou studiu al cercetătorilor suedezi de la Spitalul Universitar din Orebro şi Universitatea Umea, citat de publicaţia „DailyMail“.

În mai mare pericol sunt şi copiii, care au craniul mai subţire şi sistemul nervos încă nedezvoltat şi care, potrivit specialiştilor, ar trebui descurajaţi să folosească telefonul mobil.