Bătaie puternică la uşa „Primei case”

Jumătate din instituţiile de creditare de pe piaţa autohtonă s-au înscris în cursa pentru programul guvernamental.

În cursa pentru „Prima casă” s-au înscris aproximativ 20 de bănci, ofertele acestora pentru banii din Fondul Naţional de Garantare pen tru IMM apropiindu-se de 1,5 miliarde de euro. „În condiţiile în care plafonul de un miliard de euro este depăşit, se vor face recalculări şi realocări ale banilor”, ne-a declarat Aurel Şaramet, şeful Fondului de Garantare.

Cea mai mare ofertă, până acum, pentru „felia de garanţie” aparţinea BCR, care ceruse 450 de milioane de euro din miliardul pus la bătaie. Oficialul fondului a arătat că procesul de achiziţie a locuinţei prin acest program va dura 10-11 zile, inclusiv cu înregistrarea ipotecii. Programul va deveni operaţional din a doua zi după semnarea unui ordin comun între Ministerul de Finanţe şi Ministerul IMM-urilor privind modul de gestionare şi de plată, prevăzută pentru 8 iulie. „Suntem pregătiţi ca pe 9 iulie să începem analiza dosarelor pe care so licitanţii le vor depune la bănci”, a spus Şaramet, citat de Mediafax.

Unii oficiali cred în minuni

Potrivit şefului Fondului de Garantare, programul „Prima casă” nu va influenţa preţurile locuinţelor de pe piaţa autohtonă, mai ales că sumele împrumutate nu depăşesc plafonul de 60.000 de euro. „E puţin probabil că preţurile vor creşte, pentru că baremul este de 60.000 de euro, iar pentru preţuri mai mari cumpărătorii trebuie să vină cu bani de acasă. Dezvoltatorii nu cred că vor creşte preţurile”, a afirmat Şaramet. El spune că Fondul va avea pierderi în primul an şi jumătate, deoarece comisionul de 0,37% perceput pentru program nu acoperă nici măcar cheltuielile de administrare.

Acesta crede că succesul va fi mai mare în provincie, unde cu suma garantată de guvern se pot obţine locuinţe foarte bune. „Bucureştiul este o piaţă atipică, dar în provincie se vor găsi apartamente şi noi, cu trei camere”, a adăugat preşedintele Fondului. Pe de altă parte, ministrul IMM-urilor susţine că proiectul ar trebui să susţină dezvoltatorii, acum pot să-şi vândă locuinţele construite şi să înceapă să construiască. Dacă miliardul de euro este consumat, atunci anul viitor vom suplimenta bugetul”, a afirmat Constantin Niţă.

Condiţii acceptabile

Cei care vor contracta un împrumut prin programul „Prima casă” vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de ma ximum 60.000 euro sau de 3.000 de euro plus diferenţa din preţul de achiziţie, iar rata dobânzii va fi Euribor (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite în euro. Pentru creditele în lei, dobânda va fi formată din Robor plus maximum 2,5 puncte procentuale.

RETICENŢĂ

Puţine bănci au arătat ofertele

În ultima zi a depunerii ofertelor la Fondul de Garantare, doar o treime din bănci au anunţat condiţiile. BCR estimează că va acorda credite, exclusiv în euro, de 450 de milioane de euro, la dobânzi egale cu Euribor plus 3,8 puncte procentuale, la care se adaugă un comision de acordare de 0,017% pe an, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii băncii. Pe de altă parte, CEC Bank are cea mai bună ofertă la creditele în lei, dobânda fiind de 1,9% plus Robor.

Noul produs al Piraeus Bank va fi disponibil la mijlocul lunii iulie. Acest tip de împrumut poate fi accesat de persoane care obţin venituri din salarii, pensii, chirii, drepturi de autor, dividende sau alte activităţi independente reglementate prin lege.

La acodarea creditului, banca poate lua în considerare veniturile întregii familii, precum şi a coplătitorilor indicaţi de solicitant. Vârsta minimă necesară pentru contractarea creditului este de 22 de ani, iar cea maximă, la sfârşitul perioadei de creditare, de 65 de ani. Oferta celor de la Millennium Bank nu este prea diferită de cea a Piraeus Bank.

La aceştia, clientul poate solicita opţiunea de amânare a plăţii unei rate o dată pe an, în limita a trei solicitări pe durata creditului.

Banca acceptă maximum doi codebitori. Vor fi incluse în acest tip de finanţare imobilele finalizate, asupra cărora se poate constitui un drept de ipotecă în favoarea statului. Leumi Bank a ieşit cu o ofertă de dobânzi de 3,95% plus Euribor pentru euro şi 2,45% plus Robor, pentru creditele în lei. Banca Transilvania intră şi ea pe piaţă cu o cerere de la Fond pentru 25 de milioane de euro. ATE Bank are cea mai subţire ofertă, dorind doar 5 milioane de euro din întreg plafonul, în timp ce Garanti Bank vrea de 10 ori mai mult decât aceasta.