Puţinii politicieni ai comunităţii rome par a se fi săturat de monopolul deputatului Nicolae Păun asupra Partidei Romilor. Fostul preşedinte al filailei de Bucureşti, Ilie Mario Rafael şi-a dat, miercuri, demisia în urma neînţelegerilorcu unicul reprezentant al acestei etnii în legislativ şi plănuieşte să îşi facă un partid. Obiectivul său declarat? Să-i adune pe toţi membrii comunităţii rome din România sub acelaşi steag.
Partida Romilor există în politica românească de mai bine de 20 de ani. Condusă de Nicolae Păun, formaţiunea care susţine că vorbeste în numele celor peste un milion de etnici romi s-a remarcat până în 2008, doar ca o formaţiune obedientă PSD-ului, alături de care s-a implicat în mai toate campaniile electorale, Păun fiind recompensat de fiecare dată cu un mandat de deputat. Odată cu venirea PDL la guvernare, Partida Romilor a semnat, alături de reprezentanții politici ai celorlalte minorități naționale, un protocol de colaborare.
Contactat telefonic de EVZ, Mario Rafael a preferat să dea din colţ în colţ decât să dea detalii despre viziunea sa asupra viitorului proiect politic pe motiv să nu înceapă “duşmanii să lovească". "Deocamdată alternativa este încă în umbră. Duşmanii încep să lovească şi atunci ajunge numai la stadiul de discuţii şi vorbe. Vom încerca să preluăm pe toţi romii, de la cei mai amărîţi până la cei mai bogaţi. Am discutat cu mulţi membri marcanţi ai comunităţii. 75 la sută din ei cred că vin. Depinde şi de jocuri. Nu dau nume pentru că atunci vor fi atacaţi şi vor fi luaţi", a făcut pe misteriosul cel care visează la mobilizarea tuturor membrilor acestei etnii sub flamura unui nou partid al romilor. Rafael, a demisionat miercuri din funcţia de preşedinte al Partidei Romilor, filiala Bucureşti, el invocând diferende cu liderul partidului, deputatul Nicolae Păun care nu i-ar fi sprijinit proiectul de unirea al romilor. "În anul 2008, când am intrat în viata politică a romilor, am crezut în viziunea unirii tuturor romilor. Atunci când am fost ales preşedinte al Partidei Romilor Filiala Bucureşti, pe data de 8 aprilie 2011, am sperat că împreună vom putea duce această viziune de la stadiul de vis la stadiul de realitate. Speram să pot spune că în 9 luni am realizat ceva în acest sens. Nu mi s-a oferit această şansă. De fapt, nu mi s-a oferit suportul şi colaborarea necesară pentru a realiza UNIREA ROMILOR. Dar eu încă mai cred că acea viziune poate fi pusă în practică şi că putem realiza construcţia unei etnii rome unite şi unitare.Nu cred că ar fi corect faţă de cei care cred în mine şi care sunt alături de mine să mai rămân în Partida Romilor şi tocmai de aceea renunţ la funcţia de preşedinte al Partidei Romilor Filiala Bucureşti şi de asemenea la calitatea de membru în Partida Romilor începând cu data de 01.02.2012", arată demisionarul într-un comunicat. El susţine că nu va renunţa la principalul său obiectiv. Va înfiinţa un partid tocmai pentru a încerca să reprezinte întreaga etnie. “Dacă nu există altă soluţie de a-i uni pe romi, atunci voi înfiinţa un partid care să ne adune pe toţi sub acelaşi steag. În cel mai scurt timp voi prezenta publicului o alternativă la Partida Romilor şi cred că romii vor înţelege repede cine vrea să se lupte pentru ei şi pentru dezvoltarea comunităţii noastre", mai declară fostul lider al Partidei Romilor.