Multe persoane își doresc să devină președintele Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) sau măcar să găsească un post în instituție. Cu toate astea, locurile disponibile sunt prea puține, iar concurența este mare.
S-a aflat că Liviu Voinea nu va ajunge președinte al Autorității de Supraveghere Financiară(ASF). El va prelua, de la data de 1 noiembrie, funcția director executiv la Banca Mondială din partea României.
Posibili candidați
Cu toate astea, Leonardo Badea speră să revină la șefia Autorității. Procedura de desemnare a noilor membri ai Consiliului ASF trebuie să demareze în scurt timp. Noul șef trebuie votat în Parlament până la data de 15 noiembrie.
Desemnarea președintelui Autorității și a celorlalți membri ai Consiliului este deja în faza negocierilor în cadrul partidelor. Actualul șef al Autorității Nicu Marcu nu va avea parte de al doilea mandant.
Surse din piața de asigurări au declarat că acesta și-ar fi dorit un nou mandat, dar că nu a fost convingător. Toți din actualul Consiliu încearcă în această perioadă să-și asigure un sprijin politic pentru a fi nominalizați din nou. Este și normal, la ASF sunt cele mai mari salarii din țară.
Cei care vor șefia ASF
Actualul viceguvernator al BNR, Leonardo Badea, are în plan să revină în funcția de președinte al Autorității. Cornel Coca Constantinescu și Albin Biro (fost membru neexecutiv cu sprijinul UDMR) încearcă să-și asigure un mandat de vicepreședinte al sectorului de asigurări.
Daniel Armeanu vrea să primească poziția de vicepreședinte al sectorului de pensii. Aura Socol încearcă să obțină un mandat de membru executiv sau cel puțin să nu fie dată afară.
Alte două persoane care încearcă să prindă un loc în conducerea Autorității sunt Călin Rangu, director Direcția Rezoluție în cadrul Fondului de Garantare a Asiguraților - FGA) și Valentin Ionescu (director Direcția de Strategie și Stabilitate Financiară). Călin Rangu a prezentat societatea City Insurance ca una cu abateri minore.
Valentin Ionescu din poziția sa de director Stabilitate Financiară este cel care a verificat contractul de împrumutul de 50 de milioane de euro încheiat de City Insurance cu o societate de producție cinematografică din Portugalia. Cu toate astea, totul ar fi fost o minciună.
Cine ar putea fi viitorul președinte ASF
Leonardo Badea a mai ocupat în trecut poziția de președinte al Autorității, iar din această poziție a amânat în prima fază demararea unui control la City Insurance.
Pe 30.05.2018 Consiliul Autorității a respins prin vot cererea de control la City Insurance în ciuda semnalelor negative. Împotriva controlului votat și Leonardo Badea. Doar unul a votat pentru realizarea controlului la această societate. Printre cei care au votat împotriva controlului s-a mai numărat și Cornel Coca Constantinescu.
El a ocupat pentru o scurtă perioadă și funcția de prim-vicepreședinte al Autorității. Acesta a condus Direcția Supraveghere și Control Asigurări care se ocupa de verificarea, controlul și întocmirea documentelor pentru scoaterea din redresare a companiei City Insurance, potrivit Jurnalul.