Ritmul de aprobare a dosarelor a crescut în martie la 180 pe zi, fiind cu 50% peste media de la începutul anului
Până acum, o singură bancă a anunțat că a epuizat plafonul de garanții pentru programul „Prima casă”, potrivit datelor furnizate EVZ de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. „Doar unul dintre finanțatorii participanți în program a stopat transmiterea la FNGCIMM a solicitărilor de garantare în cadrul Programului Prima casă, întrucât a epuizat fondurile alocate din plafonul aferent anului 2016”, neau comunicat reprezentanții Fondului.
Însă, situația la zi o dețin numai băncile. Zilele trecute, BCR a anunțat că nu mai are garanții disponibile. Alpha Bank a stopat la rândul său acordarea creditelor. FNGCIMM este instituția care acordă garanțiile de stat, băncilor.
Jumătate din garanții, epuizate
Până acum s-au consumat garanții de circa 750 de milioane de lei. „De la începutul anului 2016 au fost acordate peste 8.300 de garanții în valoare de aproximativ 752 milioane lei, pentru finanțări accesate de circa 1,5 miliarde de lei”, ne-a comunicat FNGCIMM. Valoarea garanțiilor, pentru 2016, este de 1,5 miliarde de lei, adică dublul sumei consumate în primele trei luni din an.
Garanții pentru încă două luni
În ianuarie și februarie, FNGCIMM aproba, în medie, circa 120 de dosare pe zi. Odată cu ieșirea din iarnă, și cererea de locuințe a crescut, așa că acum ritmul a urcat la 180 de dosare pe zi, ne-a comunicat Fondul. Dacă acest ritm se menține, atunci înseamnă că banii rămași sunt suficienți pentru încă douătrei luni, maximum, potrivit calculelor noastre.
Tinerii au rămas clienții fideli ai programului, acesta fiind accesat de tineri cu vârsta de până la 35 de ani neau mai comunicat cei de la FNGCIMM. Statul garantează jumătate din valoarea creditelor.
Avansul este de minimum 5%. Circa 14 bănci participă la program, între acestea aflându- se BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Banca Românească, OTP Bank.
BNR vrea continuarea programului
Deputații din Comisia Juridică a Camerei Deputaților au decis ca progrmaul „Prima Casă” să nu intre sub incidența legii dării în plată. Ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că „există un risc sistemic sever generat de schimbările legislative care afectează sistemul financiar”, referindu-se, între altele, și le legea dării în plată. Tot ieri, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea a spus că programul Prima Casă și-a făcut treaba și poate să continue, mai ales că riscul creșterii bruște a dobânzilor pe piața interbancară
FOTO;Mugur Isărescu