După ce au obţinut mult aşteptatele adeverinţe care dovedesc că au luat Bacalaureatul, absolvenţii de liceu au luat cu asalt facultăţile. Medicina e printre cele mai căutate şi în acest an. Cei care vor să plece la studii în afară au de dus mai multe acte decât anii trecuţi
Săptămâna aceasta s-a dat startul înscrierilor la facultate. Dreptul şi Medicina se află şi anul acesta în topul preferinţelor absolvenţilor. La Facultatea de Medicină “Carol Davila” şi Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti examenul se va susţine în aceeaşi zi: 23 iulie.
1.500 de locuri pentru viitoare cadre medicale Ieri, absolvenţii care speră în ocuparea unui loc la UMF „Carol Davila” s-au strâns încă de la prima oră în holul universităţii pentru a scăpa de grija depunerii dosarului de înscriere. „Vreau la Medicină pentru că este un vis din copilărie. E o facultate care oferă cea mai nobilă meserie“, este de părere Cristina Pătraşcu, din Ploieşti.
Cu toate că absolvenţii aveau de stat la coadă ore în şir pentru a depune dosarul de înscriere, nu erau deranjaţi. „Mi-am depus dosarul cu bine, am puţine emoţii pentru examenul de admitere”, ne-a mărturisit o absolventă a unui liceu de top din Capitală.
Universitatea de Farmacie şi Medicină “Carol Davila” pune la bătaie pentru acest an 510 locuri finanţate din bugetul de stat pentru Facultatea de Medicină şi 250 de locuri cu taxă. Facultatea de Medicină Dentară dispune de 131 de locuri la buget şi 125 de locuri cu taxă. La Facultatea de Farmacie, absolvenţii candidează pentru unul din cele 141 de locuri finanţate din bugetul de stat, plus 100 de locuri cu taxă. Şi Facultatea de Asistenţă Medicală Generală dispune de 95 de locuri la buget şi 45 de locuri cu taxă. În total, 1.450, plus 9 locuri dedicate romilor şi etnicilor români din Republica Moldova. Anul trecut, concurenţa la Medicină a ajuns la 9 candidaţi pe loc la Stomatologie.
Organizare exemplară la Drept
În vecinătatea Universităţii de Medicină şi Farmacie, absolvenţii care visează să îmbrăţişeze o carieră în domeniul juridic au luat cu asalt sediul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti.
Spre deosebire de Medicină, la Drept organizarea era însă mult mai bună. Studenţii fuseseră chemaţi să ajute candidaţii să ajungă repede spre amfiteatrele în care aceştia urmau să depună dosarele. Dobre Claudia, absolventă a unui liceu bucureştean, ar fi venit mai devreme să se înscrie, însă lipsa adeverinţelor a împiedicat-o. „Nu am fost mulţumită de acest sistem în care nu mai primim diplome şi trebuie să ne mulţumim cu adeverinţe”.
Nu doar tinerii absolvenţi de liceu au venit la înscrieri. O studentă din anul I, care anul trecut a fost admisă la ID, vrea să susţină din nou examenul de admitere pentru un loc la zi, fără taxă. Anul acesta, Facultatea de Drept pune la bătaie 296 de locuri, finanţate din bugetul de stat, şi 282 de locuri la taxă. La acestea se adaugă şi 400 de locuri la ID. Anul trecut, la Drept au fost peste 5 candidaţi pe loc.
Anularea diplomelor complică situaţia celor care vor la studii în afară
Lucrurile se complică în cazul înlocuirii diplomelor de Bacalaureat cu simple adeverinţe pentru absolvenţii care au fost deja acceptaţi la universităţi din străinătate. Decizia a fost luată în urma unei anchete a DNA. O absolventă de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, Daria Cristea, spune că a aflat surprinsă că au de depus mai multe acte decât în anii trecuţi. „Am aflat, prin intermediul unei colege care urmează să studieze în străinătate, că simpla adeverinţă nu este suficentă pentru universităţile din afară.Trebuie să facem o cerere la liceu pentru alte două adeverinţe care ar urma să ateste originalitatea actului emis. Apoi, trebuie să mergem cu ele la inspectorat pentru a fi semnate”, ne-a declarat tânăra.