Cea care a pierdut lupta a fost târâtă de păr pe holuri. Învingătoarea a fost exmatriculată. La 14 ani, locuiește cu iubitul ei de 22 de ani. Cei care asistau la bătaie filmau cu telefoanele și urlau: „Amintire din clasa a IX-a!” Cum oprim violența în școli?
UPDATE: Cei din noua școală, obligați să o accepte
Ca urmarea a sancţiunii primate eleva bătăuşă şi-a a depus o cerere de înscriere la Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu” din Râmnicu Vâlcea. „Fata a venit ieri la mine cu cererea de transfer şi am trimis-o la psiholog pentru control, să spună specialistul dacă are un comportament agresiv sau nu. Cererea elevei de transfer va fi discutată în şedinţa Consiliului de Administraţie de mîine, 29 mai, şi probabil va fi acceptată. În astfel de situații accepţi elevul care solicită transferul pentru a sparge gaşca din şcoala unde a făcut probleme”, a declarat Adrian Boureci, directorul Grupul Şcolar Căpitan Nicolae Pleşoianu.
Reacția șefului ISJ Vâlcea: „Legea îi protejează pe elevii bătăuși”
Cine-i apără pe şcolarii nevinovaţi care cad pradă acceselor de furie ale unor elevi extrem de agresivi? Nimeni! Legea este de partea agresorilor, deoarece menționează că „elevii nu pot fi exmatriculaţi dacă nu au împlinit 18 ani”.
Învăţămîntul de zece clase este obligatoriu iar cea mai aspră sancţiune acordată de Consiliul de Administraţie este exmatricularea cu drept de înscriere în altă şcoală. „Suntem obligaţi să-i ţinem în şcoală, dacă îi dăm afară, elevii problemă ne dau în judecată pentru că le-am îngrădit dreptul la educaţie şi câştigă. Pur şi simplu nu ai ce să le faci, legea îl protejează”, susţine Florin Smeureanu, inspectorul şcolar general al ISJ Vâlcea. Şeful inspectoratul speră ca în noua lege a învăţămîntului să existe precizări clare cu privire la violenţa în unităţile de învăţământ. „Mă refer atât la elevi cât şi la profesorii violenţi. Greşte, îl dai afară fără dreptul de a se înscrie în altă şcoală“, a mai spus Smeureanu. Scene de-o violență extremă
O elevă de la clasa a IX–a C de la Grupul Şcolar „Henri Coandă” din Râmnicu Vâlcea a fost bătută cu pumnii şi picioare, şi târâtă de păr ca un animal pe holul şcolii.
Protagonista spectacolului violent a fost Ana Maria Popescu de 14 ani, colegă de clasă cu victima care a ţinut să impresioneze galeria de băieţi care îi strigau de pe margine în timp ce filmau cu un telefon mobil „dă-i, arde-o! Avem amintiri din clasa a IX-a“.
Incidentul a avut loc pe 24 mai, iar consiliul profesoral a decis ieri, 28 mai, ca eleva violentă să fie mutată disciplinar la Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu” şi să-i scadă nota la purtare sub 7.
„Ana Maria Popescu a fost dintotdeauna o elevă problemă. Provine dintr-o familie destrămată, a fugit de nenumărate ori de acasă, ea se află şi în evidenţa poliţiei din cauza deselor dispariţii. Sanctionaţi cu mustrare scrisă au primit şi ceilalţi doi elevi care au participat la bătaie”, susţine Gabriel Berbece, directorul unităţii de învăţământ.
Ana Maria Popescu, deşi este minoră, trăieşte cu iubitul său de 22 de ani în casa mamei sale, iar prin ieşirile sale agresive din incinta şcolii vrea să se impună în faţa colegilor şi să demonstreze că este adultă şi poate să facă absolut orice doreşte, susţin surse din rândul elevilor.