Bastionul Theresia devine "Grădina de vise"

Fortificaţia cetăţii de tip Vauban a fost inaugurată ieri, după doi ani şi jumătate de la începerea lucrărilor de reabilitare. Din 2011, Bastionul va găzdui evenimente cultural-artistice.

Bastionul Theresia, parte a fortificaţiei cetăţii Timişoara, a fost inaugurat ieri, după doi ani şi jumătate de şantier, timp în care edificiul ce găzduia cafenele, restaurante şi Secţia de Etnografie a Muzeului Satului Bănăţean a fost închis.

Autorităţile locale vor amenaja aici "Grădina de vise", iar licitaţiile pentru atribuirea celor 30 de spaţii vor avea loc până la sfârşitul acestui an. Astfel, de anul viitor, Bastionul Theresia va fi deschis pentru public, ca spaţiu cultural, punct de atracţie turistică şi pol social major în centrul oraşului.

Curtea bastionului a fost total regândită, aici amenajânduse "corpul E", o zonă pietonală în trepte, care poate servi şi ca scenă pentru artişti sau conferenţiari, iar în mijlocul ei, sub nivelul solului, a fost construit un spaţiu cu sticlă din podea până în tavan, unde va funcţiona o ceainărie artistică şi de unde vor putea fi urmărite toate evenimentele care au loc pe scenă. Podul Bastionului, care nu a fost folosit în ultimele decenii, a fost transformat într-una dintre cele mai frumoase săli de expoziţie sau conferinţe din Timişoara.

"Grinzile vechi de 300 de ani au fost păstrate şi puse în valoare, la fel ca şi coşurile de ventilaţie. Am făcut un contrast între nou şi vechi pentru a le scoate în evidenţă", explică Marieta Mateescu, coordonatoarea proiectului de reabilitare.

Pe lateralele cetăţii, deasupra zidurilor, a fost plantat gazon, rezultând o grădină de promenadă la zeci de metri înălţime, unde în timpul sezonului estival vor fi deschise câteva terase artistice. Pe lângă consolidarea zidurilor vechi de 300 de ani, proiectul a vizat şi fostul şanţ de apărare al cetăţii, unde în loc de pământ şi buruieni au fost amenajate "curţi scufundate".

MONUMENT ISTORIC

De la depozit de grâne la spaţiu de expoziţii

Bastionul Theresia, inclus pe lista monumentelor istorice, a fost construit, în stil Vauban, în urmă cu aproape trei secole. Făcea parte dintr-un sistem de fortificaţii, fiind cel mai mare dintre cele nouă bastioane ale Cetăţii Timişoara: Carol, Francisc, Theresia, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu şi Elisabeth.

Fragmente din zidul vechii cetăţi mai pot fi văzute şi în Parcul Botanic şi în Piaţa Timişoara 700. Bastionul Theresia a fost ridicat în primele trei decenii ale veacului al XVIII-lea, în stil baroc, servind, iniţial, ca depozit de grâne.

Între anii 1758 şi 1790, a fost reşedinţa Episcopiei Romano-Catolice, până la începutul veacului trecut, după care Bastionul a adăpostit mai multe ateliere şi depozite, o şcoală de ucenici, una de echitaţie, o şcoală de etnografie, o şcoală de scrimă, o tipografie, internate şcolare ori arhivele statului.

După 1970, aici au fost mutate colecţiile de etnografie ale Muzeului Banatului, un muzeu tehnic şi colecţiile vechi ale Bibliotecii Judeţene.

Finalizare amânată de trei ori

Proiectul de "Reabilitare şi revitalizare a fortificaţiei cetăţii Timişoarei, Bastionul Theresia" a demarat în aprilie 2008, iar termenul de finalizare a fost amânat de trei ori. Proiectul a fost finanţat prin programul PHARE 2005, iar valoarea totală a lucrărilor se ridică la 9,9 milioane de euro, din care 5 milioane de euro din fonduri europene, restul banilor fiind de la bugetul de stat, Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara.

Lucrările au fost realizate de un joint venture între Bennert GMBH - Prowa C&C GMBH, cei care s-au ocupat şi de refacerea Castelului Neuschwanstein, de lângă Munchen, Germania.