Preşedintele a anunţat, în această după-amiază, programul consultărilor cu partidele politice care au obţinut mandate în viitorul Parlament. "În consultarea partidelor voi avea în vedere ponderea lor în mandate exprimate în Parlament", a afirmat Traian Băsescu, care a subliniat că doreşte să afle viziunea partidelor cu privire la viitorul Guvern. Şeful statului a atenţionat partidele politice care vor participa la discuţiile de la Palatul Cotroceni că trebuie să îşi prezinte "priorităţile" şi "competenţele".
"În primul rând, voi vrea să aflu de la partide viziunea lor cu privire la viitoarea conducere într-un moment destul de dificil", a afirmat Băsescu, adăugând că "prioritatea zero" este legată de interesul naţional.
Preşedintele a arătat că doreşte formarea unui guvern care să respecte voinţa electoratului, dar care să aibă şi un sprijin suficient în Parlament. "Voi fi foarte atent în discuţiile cu partidele la posibilitatea lor de a furniza competenţe. A fi membru într-un anumit partid nu este suficient pentru a lua parte la guvernare. Partidele trebuie să se uite în ograda proprie şi să vadă de ce competenţe dispun", a mai spus Băsescu.
El a adăugat că speră că un nou guvern va fi format până în Ajunul Crăciunului.
Preşedintele a precizat că, imediat după anunţul oficial al rezultatelor alegerilor parlamentare, a semnat decretul de convocare a Parlamentului pentru 15 decembrie, ora 12.00.
Programul consultărilor
Primele care vor veni mâine, la Palatul Cotroceni vor fi minorităţile (ora 10.00), urmate de UDMR (ora 11.00), PNL (ora 12.00), PSD+PC (ora 13.00) şi 14.00- PDL (ora 14.00). Aceasta este prima declaraţie a şefului statului după alegerile parlamentare de duminică, 30 noiembrie.
Principalele formaţiuni politice au aşteptat un semnal de la Cotroceni pentru începerea negocierilor.
Reprezentanţii partidului de suflet al lui Traian Băsescu, PD-L, au anunţat astăzi că PNL este prima opţiune pentru negocieri, aceasta în condiţiile în care mai mulţi lideri social-democraţi subliniaseră posibilitatea unei alianţe PSD-PD.
Procedură
Preşedintele este, potrivit Constituţiei, cel care desemnează un candidat pentru funcţia de premier, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul la funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Camera Deputaţilor şi Senatul vor dezbate, în şedinţă comună, programul şi lista Guvernului. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Premierul şi miniştrii Guvernului îşi încep mandatul de la data depunerii jurământului, în faţa preşedintelui.
Citiţi şi: Preşedintele vrea modificarea Legii uninominalului EDITORIALUL EVZ: Băsescu iubeşte trădarea Război mediatic înainte de negocierile din guvern