Băsescu: România nu-şi cedează suveranitatea. Respectăm doar tratatele

Dincolo de ce s-a facut, este clar că anul 2012 trebuie să fie un an în care guvernul trebuie să se gândească la noi măsuri de sprijin pentru exporturi, nu doar capitalizarea Eximbank, dacă are nevoie, sau a CEC Bank, a spus preşedintele Traian Băsescu în cadrul unui simpozion pe teme economice care are loc la banca centrală.

Mă bucură semnele care încep să apară în comerţul cu China. Există anumite produse pentru care guvernul chinez acordă subvenţii ca să fie exportate din România, a spus preşedintele. În opinia preşedintelui, firmele care lucrează în domeniul comerţului exterior ar trebui să pună mai mult accent pe schiburile cu ţări precum China şi Turcia. "Prea s-au pus merele într-un singur coş - mă refer la comerţul cu Uniunea Europeană", a completat acesta. Potrivit preşedintelui, deficitul comercial ar putea fi chiar mai important decât deficitul bugetar, pentru că  descrie performanţa economiei. Deficitul comercial al României este de circa 10 miliarde de euro în acest an, a mai spus Traian Băsescu.  Despre tratatul european

  • Marea problemă în legătură cu tratatul european a fost acest şoc al deficitului - deficit structural de 0,5% sau deficit bugetar de 3%.
  • România nici nu-şi cedează suveranitatea, nici nu face altceva, decât respectă, prin acceptul de a adera la acordul de uniune fiscală, să respecte tratatele.
  • Sigur că obiectivul nostru major este ţinta euro. De aceea am aderat şi la euro plus şi la acest acord fiscal pentru că toată această abordare ne ajută să ajungem în zona euro.
  • Sunt convins că pentru România este bine să intre în zona euro deoarece condiţiile de intrare în zona euro nu pot face decât bine economiei româneşti. Nu exclud însă posibilitatea ca noi să nu putem îndeplini criteriile de a intra în zona euro, dar dacă am amâna ţinta pentru 2020 nu am mai avea obiective.
  • Trebuie să fim competitivi. Criteriile de acces la euro sunt uşor de atins. Dar contează cum arată economia care se află în spate.De aceea am introdus ideea de management privat la mai multe companii. 

  • CEC şi Romgaz nu se vor privatiza până nu vedem ce se întâmplă mai departe. Aceasta a fost o decizie CSAT. Cred în piaţă, dar am învăţat un lucru esenţial: în perioadă de criză trebuie să ai nişte mijloace, altfel guvernul rămâne plătitor cu bani al crizei.

Despre UE

  • Nu cred că Uniunea Europeană poate exista pe termen lung, dacă se menţine aşa cum este acum. Îi trebuie mai multă integrare.
  • Dacă UE nu ajunge la o puternică integrare monetară, fiscală, economică, în general, nu va fi capabilă să facă faţă competiţiei la nivel global. UE are o singură şansă: o economie integrată, puternică, ceea ce înseamnă să convenim şi limite politice în care UE îşi desfăşoară activitatea.
  • Dacă rămânem dispersaţi, fără să avem politici economice integrate, vom pierde pe rând, dar pierdem toţi.

Despre buget

  • S-a respectat condiţia diminuării costului, în ceea ce priveşte funcţionarea statului şi menţinerea resurselor pentru investiţii. Vor fi peste 6 procente din PIB alocate investiţiilor.
  • Anul viitor va fi o creştere puternică a absorbţiei fondurilor UE, faţă de ce a fost până acum. Va fi un procent de absorbţie mai bun care va menţine, dacă nu va creşte forţa de muncă generată de investiţiile de stat.
  • Sunt optimist legat de România anului 2012, mai optimist decât am fost la începutul lui 2011 pentru că avem la dispoziţie resurse pe care nu le-am utilizat încă: fonduri europene şi resursele din eficientizarea statului