Premierul Emil Boc a susținut propunerea de revizuire a Constituției în sensul eliminării prezumției caracterului licit al averii. La discuțiile de la Palatul Cotroceni și președintele Băsescu anunțase că va susține această propunere în ciuda decizie judecătorilor Curții Constituționale.
Consultările dintre reprezentanții coaliției de guvernământ și președintele Traian Băsescu s-au încheiat. Spre deosebire de liderii opoziției care au refuzat să discute despre revizuirea Constituției și reorganizare, Emil Boc, liderul PDL, s-a arătat dispus să susțină aceste proiecte. În schimb, liderii UDMR și cei ai grupului minorităților naționale au plecat de la Cotroceni fără a mai face declarații, semn că nu au obținut medierea dorită de la șeful statului pe reorganizare și statut.
"Constituţia trebuie revizuită pentru a se pune în aplicare voinţa populatiei la referendum si pentru corectarea unor lucruri care nu se intamplă în România. În constituţie avem o prevedere care privește averile, o barieră pentru confiscarea averilor dobândite illegal. Există o rezoluţue europeană care cerut României să îşi modifice legislaţia. Este greu ca autoritate a statului să spună, ştiţi ne împiedică Constituţia. Este vorba de introducerea în legislaţia românească a confiscării extinse", a declarat Emil Boc după consultări. Problema confiscării averilor ilicite a fost ridicată și de Ambasada SUA, care, într-o declarație dură, a criticat decizia Curții Constituționale referitoare la această chestiune. Principalele declarații făcute de Emil Boc:
- Limitarea deficitului bugetar la 3% de fapt guvernul pe care îl conduc va avea un deficit de 3% dacă nu ar fi luat măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, azi România ar fi avut un deficit de minus 14%. Acest deficit de 3% constituie o garanţie în plus.
- E uşor să critici când ai doar măsuri populiste să creştem salariile să creştem pensii, problema e că banii trebuie să vină de undeva. Ponta şi Antonescu propun deficite bugetare mari, cheltuieli nejustificate.
- Reorganizarea teritorial administrativ a ţării trebuie făcută ca fiecare judeţ mare să tragă singur fonduri de la UE, să se fac ă economii la bugetul de stat, să se coboare decizia la nivel local, la nivel de cetăţean: Reorganizarea nu presupune nici un fel de cheltuieli în plus pentru cetăţean.
- Nu presupune pentru cetăţean să parcurgă un km in plus pentru actele sale. În actualele municipii reşedinţă de judeţ se vor păstra oficii de bază dar cu dimensiune redusă.
- De exemplu la buletine sunt 410 centre în ţară prin care se distribuie buletinele. De acolo cetăţeanul îşi va ridica buletinul 16 miliarde ar putea fi aduşi decât 3-4 miliarde de euro care se aduc acum la nivel naţional.
- Continuăm discuţiile până luni la nivelul coaliţiei în sensul comunicării şi dialogului.
Discuția dintre șeful statului și reprezentanții arcului guvernamental a început într-un ton pozitiv. După o foarte scurtă prezentare a temelor de pe agenda discuției făcută de Traian Băsescu, premierul Emil Boc a luat cuvânt exprimându-și disponibilitatea pentru a susține revizuirea Constituției și reorganizarea administrativ-teritorială. "În primul rând așa cum știți guvernul a colaborat cu președinția în acești ani și și-a asumat necesitatea de refomare a statului și de a menține România în această perioadă de instabilitate macroeconomică acest proces de reformare a statului nu poate fi lăsat fără a putea fi duse încă cel puţin două reforme care să aşeze România pe viitor: revizuirea Constituiției și reorganizarea administrativ-teritorială. Aceste două reforme nu au un scop politicianist de a obţine un avantaj politic sau altul, ci în avantajul cetăţenilor români", a spus Emil Boc. "PDL, în forul de decizie, a stabilit atât susţinerea procesului de revizuire a Constituţiei, cât şi a celui de reorganizare teritorială a ţării. Spun asta în contextul în care dacă am fi urmat ceea ce astăzi liderii opoziţiei susţin, România ar fi ajuns la un deficit de - 14%. Ori, astăzi avem ieşirea din recesiune ca primă etapă spre ieşirea din criză, o stabilitate macroeconomică şi pregătirea bugetului anului 2012 pe un deficit de 3%. De aceea, Guvernul rămâne angajat şi PDL în susţinerea ambelor procese de reformă, atât a revizuirii Constituţiei cât şi a reorganizării administrativ-teritoriale a ţării, în coordonatele pe care astăzi, cu siguranţă le vom discuta în continuare" a mai spus premierul. După discuțiile dintre șeful statului și reprezentanții opoziției, de la ora 16.00, vor intra la Palatul Cotroceni PDL, UDMR, UNPR și grupul minorităților naționale.
Primii care au sosit la Cotroceni au fost reprezentanții UNPR: Gabriel Oprea, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu și Neculai Onțanu. Aceștia au fost urmați de liderii UDMR Kelemen Hunor și Marko Bela. Ulterior au sosit și reprezentanții minorităților naționale. Ultimi sosiți au fost liderii PDL. Înainte de a ajunge la Cotroceni, liderii PDL au avut o reuniune cu Emil Boc. Rămâi pe evz.ro pentru a afla ce se discută la Cotroceni. CITIŢI ŞI:
- Talk-show-ul anului la Cotroceni: Băsescu, Ponta şi Antonescu, război total. Vezi schimbul de replici
- Ce au propus liderii USL lui Băsescu: Guvern tehnocrat, anticipate, urmate de revizuirea Constituţiei şi reorganizare