Băsescu: "România ar trebui să aibă maximum 12 judeţe"

Băsescu: "România ar trebui să aibă maximum 12 judeţe"

Şeful statului susţine că actuala împărţire a ţării este învechită şi că o eventuală reîmpărţire a ţării ar duce la creşterea gradului de autonomie locală.

"România ar trebuie reorganizată administrativ în şapte sau maximum 12 judeţe", a afirmat preşedintele Traian Băsescu în emisiunea Sfertul Academic de la postul public de radio. El ţinut să precizeze că a avut o astfel de idee încă de la începutul mandatului său, doar că Executivul, dar şi partidele s-au împotrivit.

"Nu înţeleg de ce avem nevoie de 42 de judeţe când la fel de bine am putea avea patru, sau cinci sau cel mult 12 judeţe", a spus şeful statului în cadrul intervenţiei radiofonice, citate de RTV. "Premierul nu poate fi impus preşedintelui"

În cadrul intervenţiei de la RRA, şeful statului a subliniat că nici în cazul în care un partid obţine 51% la alegeri, persoana premierului nu poate fi impusă preşedintelui, potrivit Constituţiei, ci doar formaţiunea din care acesta va fi desemnat. El a spus că a observat că unul dintre candidaţii deja declaraţi la funcţia de premier vorbeşte "cu aroganţă" de această calitate.

"Vreau să îi informez pe români preventiv: Nici când un partid obţine 51%, persoana nu poate fi impusă preşedintelui, ci doar partidul. Dacă un partid obţine 51%, acel partid este îndreptăţit, conform Constituţiei, are dreptul garantat să dea prim-ministrul, dar când vine vorba de persoană, este o discuţie care trebuie făcută cu preşedintele, şi acceptul preşedintelui, pentru că aşa-i clădită Constituţia", a spus Băsescu la RRA, citat de Mediafax.

El a adăugat că, potrivit estimărilor sale, niciun partid nu va obţine 51% la aceste alegeri, caz în care "libertatea preşedintelui este mult mai mare". "(Şeful statului, n.r.) se consultă cu partide şi decide, în urma consultării, decide, nominalizează primul ministru. Ceea ce nu înseamnă că Parlamentul trebuie să îl valideze, dar, ori de câte ori s-ar repeta această figură, litera şi spiritul Constituţiei trebuie respectate", a spus Băsescu.

"Sunt obligat să sper, plecând de la realitatea constituţională, că, dacă niciun partid nu obţine 51%, opţiunea pentru desemnarea premierului o să-mi aparţină, la fel cum mi-a aparţinut şi în 2004. Sper să fiu mai norocos, ca România să fie mai norocoasă", a adăugat preşedintele.

Lecţii de corupţie pe axa Bucureşti – Washington În aceeaşi emsiune radiofonică, preşedintele Traian Băsescu n-a ratat ocazia de a-l apostrofa pe Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureşti, sfătuindu-l să privească la sistemul bancar american înainte de a vorbi despre corupţii României

"Cred că expresia ambasadorului este şi nemeritată şi prea dură", a declarat Traian Băsescu, făcând referire la eticheta de "ţară de corupţi" ataşată de Taubman României în ultimele sale ieşiri publice.

Chiar în EVZ, într-un interviu-bilanţ la final de mandat publicat pe 13 octombrie 2008, ambasadorul american a făcut referire la corupţia instituţionalizată din România, acuzând voalat că niciun înalt demnitar local n-a ajuns în faţa instanţei. "Dacă alegătorii au hotărât să tolereze corupţia, atunci nu ar trebui să se plângă de faptul că taxele pe care le plătesc ajung în buzunarul cuiva", remarca Taubman.

"Eu nu voi comenta mai mult decât rugându-l să privească în ţara dânsului la sistemul bancar", a venit astăzi prompt replica preşedintelui Băsescu.

"SUA pompează 700 de miliarde de dolari ca să acopere, până la urmă, lipsa de corectitudine a sistemului bancar. Dacă era corect, nu ar fi ajuns în situaţia ca mari banci să fie ţinute cu injecţii din bani publici. Lecţii nu prea ar trebui să mai primim, pentru că, uitaţi-vă la cei care ne dau lecţii, ce se întâmplă în ţările lor, exact în zona în care cinstea ar trebui să fie totală : zona în care se lucrează cu banii", a completat preşedintele României, conform Mediafax. (Vlad Stoicescu) 

Ne puteți urmări și pe Google News