Băsescu: Mă aşteptam ca Merkel sau Sarkozy, din solidaritate, să mă fi avertizat

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că se aştepta să fie avertizat de Nicolas Sarkozy sau Angela Mekel cu privire la opoziţia pe care Franţa şi Germania o vor face integrării României în Schengen.

Şeful statului spune că nici preşedintele Franţei, nici cancelarul Germaniei nu l-au avertizat cu privire la opoziţia pe care cele două state o vor face integrării României în Schengen. Traian Băsescu consideră că cei doi puteau "din solidaritate" să-l atenţioneze inainte ca cei doi miniştri de interne ai Franţei şi Gemaniei să trimită scrisoare prin care solicitau amânarea.

"Mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu, ori doamna Merkel, ori Sarkozy să spună: "uite, noi suntem împotrivă". Nu au făcut aşa ceva. În Consiliu se vorbeşte foarte mult de solidaritate, dar aici a lipsit aşa ceva", a afirmat şeful statului în joi seară într-o emisiune la TVR. Mecanismul de Verficare şi ... Blocare

Traian Băsescu a afirmat că sintagmei Mecanismul Cooperare şi Verificare, MCV, ar trebui să i se adauge şi un B de la Blocare. "Ministrul de extene a avut dreptate că MCV este utilizat abuziv împotriva României. Ar trebui să punem un B, de la blocare, nu de cooperare şi verificare", a spus şeful statului. Cele mai importante declaraţii ale şefului statului

  • SCHENGEN. La Otopeni, românii şi dacă era Schengen, şi dacă nu era, tot trebuiau să arate paşaportul. Pe economic are impact. N-ar mai fi stat camioanele la frontieră, nu extrem de grav, dar este un impact cert pentru transportatori 
  • Problema nu este de întârziere, ci actul în sine, abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu. Precedentul care se creează e periculos. Mâine se poate întâmpla altui stat mai mic. Trebuie făcut ceva ca abuzul să nu se mai repete. Şi nu pentru noi, ci pentru ţările mai mici decât directoratul Uniunii Europene.
  • Este incorectă atitudinea celor doi miniştri care au cerut amânarea. Este o discriminare la adresa Românilor şi nu este acceptabilă, dacă acum stăm ca râmele, că spun unii staţi că e vorba de Franţa şi Germania, două state mari...Nu, românii au dreptul să intre în spaţiul Schengen. Cele 22 de milioane de români au dreptul la respect. Nu ei judecă, nu ei au pus condiţii de izolare a justiţiei de orice fel de control.
  • dacă se va întâmpla să fim amânaţi cu intrarea în Schengen va fi un eşec, un eşec pe care mi-l asum;
  • constatând motivele invocate incorect în scrisoarea celor doi miniştri de externe legate de mecanismul de cooperare şi verificare mă aşteptam ca CSM să îşi asume responsabilitatea, sau ca parlamentul să spună "da, noi am blocat nişte dosare de corupţie".
  • Vă pot spune că practicile din timpul guvernului Năstase nu se vor repeta niciodată cât timp sunt eu preşedinte. Am cumpărat două fregate ca să fim primiţi în nu ştiu ce capitală europeană, am făcut contract cu Bechetelul, un contract extrem de păgubos ca să fim primiţi nu ştiu unde; am dat Petromul şi cu ţiţeiul de sub pământ şi acum ne uităm cum cresc preţurile în condiţiile în care ţiţeiul se extrage cu 16 dolari barilul. Sporturi din astea economice nu se vor întâmpla. Am văzut propovăduite pe la televiziuni contracte.
  • CONTRACTUL CU EADS. Noi ne-am îndeplinit obligaţiile şi cineva ne spune nu. Atunci, foarte bine. N-are rost să facem achiziţii de tehnologii fără să avem un termen, când va binevoi directoratul UE să ne accepte.
  • Trebuie făcut un pact pentru ca abuzul să nu se mai repete. Toate partidele politice, toată societatea. Mi-au reproşat cei din opoziţie că nu am ştiut să negociez cu UE. Ce să negociez, fraţilor, că judecătorii nu judecă. Nu pot, justiţia e independentă. Ce să negociez, că voi ţineţi în parlament dosarul lui Năstase? Că dosarul Ridzi e în parlament? Să negociez ce se vede? Cei care cred că se mai poate minţi trăiesc pe altă planetă.
  • DESPRE DEMISIA CERUTĂ DE OPOZIŢIE. Dacă plecăm noi, cum îşi mai prezintă programul de guvernare "Jos Băsescu! Jos Boc!", ăsta-i programul lor de guvernare. Interesul nostru e să luptăm până în ultima clipă. Văd demagogia unor politicieni care, cred că au fost patru invitaţii la Cotroceni pe tema Schengen, pentru că eu am simţit ceva de la raportul de anul trecut, nu întâmplător tema Schengen n-a lipsit. Acum toţi sunt eroi.
  • DESPRE DEMISIA LUI BACONSCHI, Nici declaraţia lui Baconschi nu a fost perfectă, dar nici nu cred că trebuie gesturi extreme (să demisioneze - n.r.) pentru asta. Obiectivul major este sa luptăm până în ultima clipă pentru interesul nostru, dar n-aş vrea să-mi reproşez niciodată asta.
  • DESPRE ALIANŢA PNL-PC. Felix cu Porumbacu, porumbelul, ăăă, domnul Crin Antonescu...Cred că ei procedează corect. Stânga trebuie să fie unită. Cred că e normală o consolidare a stângii. PNL este un partid de stânga. Alianţa PNL cu PC este un lucru bun pentru că va da coerenţă opoziţiei. România are nevoie de opoziţie care să vină cu soluţii alternative.
  • DESPRE SUSPENDARE. Suspendarea preşedintelui nu e o joacă de copii pentru că aşa vrea Felix cu Antonescu şi cu Ponta şi cu Iliescu. Suspendarea preşedintelui se face în cazuri de încălcări grave ale Constituţiei, nu pentru că zice Felix.
  • DESPRE ACORDUL CU FMI. Vom propune  Fondului ca angajamentele noastre să vizeze trei paliere: consolidarea fiscală, continuarea reformelor structurale şi modernizarea statului
  • modificarea Codului Muncii este o necesitate absolută; 1,6 milioane de români lucrează la negru.
  • ne propunem ca după descentralizarea în sistemul de sănătate să trecem pe nişte proiecte pilot prin care medicii să nu mai fie angajaţi ai statului, ci angajaţi ai spitalelor; să aibă contract cu spitalele şi să iasă din zona bugetarului plătit cu salariu de mizerie; vor fi prestaţi pentru fiecare prestaţie, consultaţie sau operaţie care vor avea un tarif fix; şi în educaţie va fi la fel: dacălii vor avea contract cu şcolile.