START. Chemat la lansarea eurolistei PDL, preşedintele şi-a sugerat intenţia de a candida din nou, anunţându-şi un turneu prin ţară, din mai până în inauarie.
Democrat-liberalii şi-au lansat ieri cu baloane şi confetti candidaţii pentru europarlamentare. În prim-plan a fost însă o altă candidatură, anunţată voalat de pe scena Sălii Palatului de invitatul-„surpriză”, peşedintele Traian Băsescu: cea pentru alegerile prezidenţiale. „Spre insatisfacţia multora, vreau să ştiţi că o să umblu mult în ţară. Voi fi pe şantiere şi în multe locuri unde vă sărbătoriţi localităţile.
Nu numai în luna mai, ci şi în iunie, iulie, în august, în noiembrie, în decembrie şi în ianuarie”, a dat Băsescu tonul euforiei electorale a PDL-iştilor, ieşiţi brusc din amorţire. Deşi voalată, vestea mobilizatoare pentru activul de partid, strâns din totă ţară la Bucureşti, a venit după mai multe luni în care preşedintele a susţinut public că singura sa preocupare este criza şi ca nu s-a hotărât încă dacă va candida. Candidatura, în traducerea Elenei Udrea Motivul declarat al „umblatului prin ţară” exclude însă, pentru moment, campania. „Voi umbla mai ales să văd cum se investesc circa nouă miliarde pe care guvernul Boc i-a rezervat investiţiilor”, a susţinut Băsescu, neexcluzând însă, după europarlamentare, o intrare oficială în campania pentru prezidenţiale: „Toate la timpul lor”. Nu şi-a scutit însă potenţialii contracandidaţi de ironii. „Nu ştiu de ce se grăbesc.
Că nu se ocupă locul întâi de cel care intră mai repede în campanie”, a spus el cu puţin înainte de lansarea oficială ca prezidenţiabil a liberalului Crin Antonescu. Dacă Băsescu şi-a sugerat doar candidatura, Elena Udrea a fost mai explicită. „Am văzut zilele trecute candidaţi care se cred Barack Obama, neştiind că locul pentru care au intrat în competiţie este deja ocupat. Preşedintele pentru următorii cinci ani este Traian Băsescu”, a spus ministrul turismului. „Sunteţi singurul partid care nu-şi înjură preşedintele”
Tot de la PDL, preşedintele a sunat şi mobilizarea pentru europarlamentare. „Participarea la vot este şi va fi o carte de vizită şi un barometru pentru cât de europeni suntem“, a spus Băsescu, sperând la o „prezenţă masivă”. În numele „legăturii sentimentale” pe care o are cu PDL-ştii, cărora li s-a adresat cu „dragii mei” şi le-a elogiat „responsabilitatea” de a duce „pe umeri” guvernarea, preşedintele le-a trasat şi câteva linii de comportament, lovind indirect în PSD.
„Nu aveţi dreptul la un comportament de partid de opoziţie, nici de aliat de mâna a doua, la guvernare”, le-a spus el, cerându-le „echitate” în legea unică a salarizării şi în cea a pensiilor, dar şi să introducă în legea răspunderii fiscale interdicţia obţinerii de sporuri prin hotărâri judecătoreşti. Băsescu nu a plecat înainte de a-şi explica ataşamentul faţă de PDL („Sunteţi singurul partid care nu-şi înjură preşedintele”) şi de a smulge din sală un val de urale şi-un „Să trăiască doamna Udrea!” de la un pensionar. TRU: PSD să se opereze de Vanghelie
Tonul criticilor nu prea aspre la adresa PSD şi mai dure faţă de PNL a fost peluat însă de lideri şi de candidaţi. Emil Boc: „Am găsit un buget prădat de PNL. Asta trebuie să ajungă în casa fiecărui roman”. Vasile Blaga: „Am înţeles că doi miniştri PSD critică mult-disputatul impozit forfetar care provine din programul lor electoral.
Acum ne cer să-l scoatem? Dar de ce l-au băgat?”. Traian Ungureanu: „PSD are acum propria criză. Domnul Geoană este titularul. Îi adresez un sfat: poate scăpa de criză dacă se operează de Vanghelie”. Cristian Preda: „Adversarii noştri ne fac de râs în Europa. Singurul lor proiect politic este insultarea preşedintelui Traian Băsescu”. Macovei, stingheră
Aşezată între Boc şi Udrea, Monica Macovei a fost de departe cea mai stingheră, evitând până şi să ţină ritmul me lodiilor folclorico-electorale puse în scenă de partid cu Dumitru Fărcaş şi Aurel Tămaş, cel din urmă purtător de clarat de „globule portocalii”. Între melodiile cu dedicaţie ale lui Tămaş - „«Când eram mai mic» pentru domnul prim” (Boc - n.r.) şi „«Ţara mea şi mândra mea» de la domnul Vasile” (Blaga - n.r.), capul de listă Theodor Stolojan a stârnit destul de puţin entuziasm. Deşi veniseră să-şi aplaude candidaţii, nu toţi cei 7.000 de PDL-işti din sală ştiau că Stolojan e pe locul întâi. Pentru unii, cap de listă e Mo ni ca Macovei, pentru alţii - Elena Băsescu.
PREZENTARE Uniunea Europeană îşi caută parlamentarii
Parlamentul European reprezintă interesele a peste 450 de milioane de oameni, toţi cetăţeni ai Uniunii Europene. Alegerile pentru ocuparea celor 736 de locuri sunt organizate o dată la 5 ani. Românii vor hotărî pe 7 iunie care vor fi cei 33 de parlamentari ce îi vor reprezenta la Bruxelles. Forţele politice şi-au pus în capul listelor electorale oameni care au mai reprezentat România în Parlamentul European. La alegerile din 2007, cele mai multe mandate a obţinut PD - 13, urmat de PSD cu trei mandate mai puţin, PNL cu 6 euro par lamentari, PLD cu 3 şi UDMR cu 2. Alături de cele cinci partide, a reuşit să prindă un mandat de europarlamentar şi candidatul idependent Laszlo Tokes.