Băsescu îi scrie AMR-ul guvernului Boc: 1 septembrie

Sfârşitul verii este termenul pe care şeful statului l-a dat executivului să pună în aplicare reducerea cheltuielilor bugetare. Alte sfaturi: să nu se atingă de cota unică şi să impoziteze pensiile.

Prima zi a lunii septembrie. Acesta este termenul până la care preşedintele Traian Băsescu mai are răbdare ca guvernul să pună în aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Ce înseamnă 1 septembrie în relaţia cu guvernul? Eu nici nu pot demite guvernul, nici nu pot revoca miniştri fără iniţiativa premierului. Dar sper că la 1 septembrie, împreună cu primul-ministru vom constata care-s miniştrii care nu şi-au restructurat ministerele, agenţiile din subordine, până la toate unităţile, inclusiv regiile, şi vom trage concluzia că acel mi nistru n-a înţeles că, în România, trebuie să economisim banii bugetului de stat, să rămânem cu personal atât cât ne trebuie", a avertizat şeful statului joi seară, într-o emisiune la postul public de televiziune.

Ce a stricat relaţia cu guvernul

Traian Băsescu a recunoscut că această chestiune a reducerii cheltuielilor a generat "o dificultate în relaţia cu guvernul". În opinia preşedintelui, fără reducerea cheltuielilor bugetare, România va trebui să solicite în primăvara anului viitor un nou împrumut de la FMI. Băsescu a subliniat că nu va admite ca România să se împrumute din nou, iar aceşti bani să se ducă în consum.

Din acest motiv a pledat pentru reducere cheltuielilor şi în zona socială. El a cerut guvernului să introducă cât mai repede impozitarea pensiilor. "Va trebui să facem ordine şi în sistemul de pensii. (...) Sper că Ministerul de Finanţe va începe pregătirea noului Cod Fiscal, în care toate veniturile să fie impozitate, că Ministerul Muncii va începe verificarea tuturor dosarelor de pensionare pe caz de invaliditate, iar toate programele administraţiei locale vor fi analizate", a declarat preşedintele Băsescu.

Cât priveşte impozitarea pensiilor, el a afirmat că premierul ar fi putut să o opereze deja în loc să fi optat creşterea TVA. Şeful statului a pledat pentru stabilitate fiscală. În opinia sa, cota unică nu ar trebui nici mărită, nici redusă, ci menţinută. "De aceea şi sunt un adversar al creşterii TVA, şi nu îi reproşez lui Emil Boc, a fost o poziţie în interiorul coaliţiei. Poate că putea să-şi asume, ca şef al guvernului, altă soluţie, introducerea impozitării pensiilor, spre exemplu, putea să o facă prin ordonanţă de urgenţă. Mă rog, a fost o dificultate în interiorul coaliţiei, vom vedea ce vom face", a spus preşedintele.

Varianta guvernului minoritar

Şeful statului nu exclude varianta ca guvernul să rămână în formulă minoritară prin plecare unui partid din coaliţie. "Nu cred că este fezabilă crearea unei alte majorităţi. Cel mult se poate merge cu un guvern minoritar. Eu am văzut cum toate încercările pe care le-am făcut de a aduce la dialog partidele de opoziţie s-au soldat cu poziţii extrem de obraznice la adresa mea, cu aroganţă", a declarat Băsescu.

El a reamintit că a existat un partid "extrem de ferm" care a ameninţat că va pleca de la guvernare dacă se reduc pensiile. Deşi nu a fost nominalizat, referirea era la UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea. Băsescu s-a arătat deranjat de această atitudine: "Dacă preţul nesacrificării ţării este plecarea unui partid de la guvernare, să plece".

De criticile şefului statului nu a scăpat nici senatorul UDMR Gyorgy Frunda pentru modul în care compromis legea ANI. "Domnul Gyorgy Frunda a avut o poziţie împotriva intereselor României nu pentru că e ungur, ci pentru că, probabil, are de ascuns ceva, el şi clientela lui", a spus Băsescu.

În ciuda acestei situaţii, şeful statului a apreciat atitudinea UDMR drept aceea a unui "partener loial" în guvernare.

"Şi în aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează o oarecare, să spunem, dificultate a relaţiei mele cu guvernul în ansamblul lui.", TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României