Băsescu: Distribuirea contribuţiei la Mecanismul de Stabilitate dezavantajează România

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Şeful statului i-a solicitat un alt mod de calculare a distribuirii contribuţiei la finanţarea Mecanismului de Stabilitate.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, un alt mod de calculare a distribuirii contribuţiei la finanţarea Mecanismului de Stabilitate, susţinând că varianta actuală ar dezavantaja România.

"Cred că domnul preşedinte Herman van Rompuy a acoperit toată plaja de probleme pe care le-am discutat. Voi spune doar câteva cuvinte legate de susţinerea noastră pentru modificarea Tratatului de la Lisabona în vederea instituirii Mecanismului european de Stabilitate, iar aici în discuţie am insistat asupra unui aspect legat de contribuţia fiecărui stat membru al Uniunii la finanţarea Mecanismului de Stabilitate. Aici avem o singură problemă asupra căreia am atenţionat pe domnul preşedinte - distribuţia contribuţiei, aşa cum ea este acceptată de cea mai mare parte a statelor, ar dezavantaja România. De aceea, am solicitat un mod de calculare a contribuţiei care să nu ne pună în dificultate", a declarat Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

El a adăugat că s-a făcut o analiză atentă privind Pactul de creştere a competitivităţii.

"Ne bucură faptul că domnul preşedinte va transmite în zilele următoare o propunere revizuită legată de adăugarea unor elemente la ceea ce task force-ul condus de domnia sa ne-a prezentat la Consiliul din decembrie. Este vorba de acele propuneri legate de politica privind costul unitar al forţei de muncă şi nivelul de competitivitate, legat de politica privind sustenabilitatea finanţelor publice şi aici deficite ale fondurilor de pensie şi aşa mai departe, reforme sociale. Şi, de asemenea, propuneri privind politici de stimulare a concurenţei", a mai spus şeful statului. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat dup[ ]ntrevederea cu Traian Băsescu că a fost informat cu privire la activităţile realizate pentru aderarea României la Schengen, declarându-se "impresionat" de rezultatele ţării noastre în acest sens. "Sunt conştient de faptul că obiectivul aderării la Schengen este de o importanţă esenţială pentru cetăţenii români. Preşedintele m-a informat cu privire la activităţile extraordinare care au fost realizate pentru respectarea condiţiilor tehnice pentru candidatura la acquisul Schengen şi sunt impresionat de rezultate. Problema va fi rediscutată, curând, în cadrul Consiliului. Premierul ungar mi-a spus că este hotărât să acorde o prioritate importantă aderării Bulgariei şi României la Schengen", a afirmat preşedintele Consiliului European într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul convorbirilor oficiale cu preşedintele Traian Băsescu. El a mai spus că o altă prioritate pentru Consiliul European o reprezintă şi problema romilor şi mai ales integrarea socială a acestora, pentru care este nevoie de o abordare integrantă, ce presupune crearea de locuri de muncă, acces la sănătate, educaţie. "Este în interesul nostru să avem succes în acest sens", a subliniat Rompuy Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea vizează cu precădere pregătirea deciziilor în domeniul economic care vor fi agreate la Consiliul European de primăvară, din perioada 24 - 25 martie, precum şi asigurarea implementării deciziilor Consiliului European din februarie, în special în domeniul energiei. Şeful statului va prezenta stadiul procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, mai informeză Administraţia Prezidenţială.

Totodată, va avea loc un schimb de opinii între cei doi oficiali cu privire la evoluţiile din regiunea Africii de Nord.