Băsescu cere Guvernului să ajute piaţa internă

Băsescu cere Guvernului să ajute piaţa internă

Preşedintele Traian Băsescu continuă vizitele prin marile fabrici din România.

La Arad a mers la una dintre cele mai bune reuşite afaceri, fabrica Astra Vagoane Călători. Preşedintele Traian Băsescu a aterizat la Arad după ora 15.00. De la aeroport a mers direct la fabrica de vagoane, unde s-a întâlnit cu conducerea unităţii, care a rămas surprinsă de vizita anunţată în ultimul moment.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat vizitele făcute în toată ţara şi spune că aşa îşi poate face o idee mai bună de ce se întâmplă în ţară. „Sigur că aş putea să rog să primesc informaţii prin AVAS, prin Ministerul Industriilor, dar asta ar însemna câteva sute de pagini scrise de funcţionari din care o imagine clară nu-ţi poţi face“, a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a găsit şi câteva concluzii, după vizitele de până acum. „Din toate discuţiile pe carte le-am avut cu managerii am văzut că sunt 2 mari probleme... piaţa, şi foarte multe companii româneşti, care datorită crizei, îşi pierd piaţa externă şi rămân cu piaţa internă, ca singur pilon, dacă aceasta le oferă comenzi pentru a menţine forţa de muncă. (...) Ce am văzut până acum, în industria românească, nu îmi creează o impresie de situaţie foarte grea, dar în acelaşi timp e foarte clar faptul că statul, Guvernul, trebuie să intervină în câteva segmente numai pentru a ajuta piaţa de desfacere pentru agenţii economici români“, a precizat Traian Băsescu.

Cu toate că fabrica vizitată de preşedinte merge bine şi nu va face disponibilizări, un ajutor nu strică niciodată. „Ce am aflat la Astra este că societatea are producţia asigurată, dar că nu i-ar prinde rău o comandă de 20, 30, 40 de vagoane de la Căile Ferate Române şi în acelaşi timp am înţeles că nu-şi pune problema disponibilizărilor pe contractele actuale. Ceea ce înseamnă că nu numai Astra, dar şi IMM-urile care sunt furnizorii Astrei vor avea de lucru la anul. Cred că este un motiv de linişte pentru muncitori şi familile lor“, a anunţat şeful statului, precizând că „o să privesc cu atenţie la bugetul CFR Călători pentru anul 2009“. Astra Vagoane Călători este un model de reuşită în afaceri şi aici vin toţi liderii politici de la Bucureşti, atunci când sunt în vizită prin Arad. „Cred că asta e motivul, că merge fabrica bine, de aceea vin în vizită. Dacă s-ar duce în undeva unde lumea e nemulţumită, ar sări toată lumea“, spune directorul companiei Valer Blidar. Compania are aproximativ 1.400 de angajaţi şi nu va face disponibilizări, ci din contră, caută angajaţi. Valer Blidar a mai spus că preşedintele Traian Băsescu s-a interesat, în special, dacă fabrica va face disponibilizări. De la fabrică, preşedintele Traian Băsescu s-a întors la aeroport de unde a luat avionul până la Timişoara.

"Nu putem trata economia românească cu măsuri luate din birou"

40 de minute a durat vizita oficială a preşedintelui Traian Băsescu la Timişoara, la cea mai de succes companie din oraş, Alcatel Lucent. În cele nici 7 minute de declaraţiii publice, preşedintele a spus că îşi doreşte un premier ca dumneavoastră” drept răspuns la întrebarea adresat de o jurnalistă, după ce a apărut în faţa presei în hohote de râs: “voi ce căutaţi aici?”.

"Este o companie cu 2.000 de oameni care deserveşte vreo 70 de milioane de persoane, lucrează în toată lumea şi nu are perspective de probleme sociale. Singura grijă ţine de dezvoltare şi mai are o perspectivă, dacă noi ne aşezăm legislaţia, să poată fi extrem de eficientă şi în dezvoltarea României. 800 din persoanele angajate aici sunt softişti, deci aici nivelul de inteligenţă este mare, nu are de ce să fie probleme. Criza economică este motivul pentru care umblu prin toate companiile mari din România, care antrenează mult pe orizontală, pentru că nu putem trata situaţia de criză bazat doar pe faptul că realizăm doar nişte înlesniri fiscale. Este foarte clar faptul că poţi da o reducere de 2% la CAS, dacă nu priveşti la companie şi să vezi cu ce poţi să o ajuţi în mod direct. Vei vedea peste câteva luni că ai redus CAS-ul, dar pierzi 40% din sumă pentru că nu ai făcut nimic ca să păstrezi locurile de muncă ale oamenilor. Este foarte clar că în economia românească, ca urmare a crizei, lipsesc două lucruri: piaţa şi finanţarea producţiei. Piaţa externă este una pentru moment, puternic diminuată pentru companiile româneşti, mai ales în industria chimică. Putem să îi ajutăm cu piaţa internă, cum este Azo Mureşul, care luna aceasta îşi stopează producţia pentru că nu ştie dacă agricultura românească va utiliza îngrăşăminte. Numai o intervenţie a guvernului, care să garanteze achiziţia, poate da perspectivă industriei chimice. Nu putem trata economia românească cu măsuri luate din birou, de la Bucureşti. Peste 50% dintre IMM-uri aduc contribuţie la buget prin contractele cu marile companii. Dacă ele se opresc, IMM-urile nu rezistă nicio lună”, a spus preşedintele Traian Băsesc după vizita prin sediul Alcatel-Lucent.

Preşedintele şi-a încheiat discursul pe ideea că există soluţii: “Partidele nu au avut timp, în această campanie, să ia pulsul real al economiei. Probabil că fiecare în colegiul lui o fi vizitat vreo companie sau ce are în colegiul acolo. Guvernul va decide ce va face, dar eu am obligaţia să nu pierdem această perioadă de campanie, în care toţi sunt preocupaţi să rezolve problema voturilor. Eu, având şansa să nu candidez, am timp să mă ocup de lucru acesta pe care nu îl văd să fie unul rău. Criza economică va arăta mult mai bine decât în alte ţări, în care s-a prăbuşit sistemul bancar. România nu va avea creştere negativă, ci una de 3,4%", menţionând că în scurt timp după alegeri va reveni la Timişoara “.

Ne puteți urmări și pe Google News