Legea salarizării unice prinde contur. Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Valentin Mocanu, a declarat azi că până săptămâna viitoare, grila de salarizare "va fi populată cu toate funcţiile din sistem".
Astfel, şeful statului, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului vor avea cel mai mare salariu în sistemul bugetar în anii următori.
Totodată, cel mai mare dintre aceste salarii urmează să fie blocat până când celelalte trei vor ajunge la acelaşi nivel.
Mocanu a mai spus că funcţia primului ministru va fi inclusă între nivelul maxim şi 15, în grila de salarizare.
Reprezentantul MMFPS a precizat că nivelul de jos al grilei ar trebui să aibă coeficientul de la 3 la 5, iar nivelul maxim de la 8 la 11.
Până săptămâna următoare vor mai fi făcute însă alte propuneri în acest sens, urmând ca în discuţia viitoare să fie stabilit şi acest lucru.
În elaborarea legii, grupul care lucrează la grila unică de salarizare în sistemul bugetar se va inspira după modelul german, vicepremierul Dan Nica declarând recent că aceasta este cea mai eficientă.
Excepţii de la regulă
Angajaţii din Ministerul Justiţiei, MApN şi MAI s-au arătat împotriva grilei unice, dorind propriile grile de salarizare.
De exemplu, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) susţin că judecătorii reprezintă o categorie deosebită faţă de ceilalţi bugetari şi trebuie trataţi ca atare.
Premierul Emil Boc a dat asigurări că raportul maxim dintre cel mai mare salariu care va putea fi primit în sistemul bugetar şi cel mai mic va fi de 1 la 15, după ce noua lege va fi adoptată, în timp ce în prezent, raportul ajunge şi la 1 la 100, în unele cazuri.
Salariile mari, îngheţate Potrivit proiectului noii norme, ponderea sporurilor în salariu nu va putea fi mai mare de 30%.
Totodată, salariile mari vor fi îngheţate sau majorate foarte puţin, iar cele mici vor creşte accelerat, pentru a se ajunge la raportul de 1 la 15, astfel încât nicio persoană nu va înregistra o diminuare a remuneraţiei.
Proiectul legii mai arată că salariile mari vor fi îngheţate un număr de ani, iar cei cu salarii mici vor avea creşteri accelerate.
Noul sistem de salarizare se va implementa în următorii trei ani, până în 2012, iar primele efecte la bugetul de stat se vor vedea anul viitor.
Totodată, norma face parte din angajamentele luate de guvern pentru semnarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru un împrumut extern de 19,95 miliarde de euro.
CITIŢI ŞI: Adversarii legii salarizării, îndemnaţi să demisioneze „Salarizarea unică este jignitoare”