O eventuală decizie a creditorilor străini de la noi de a-şi retrage capitalurile din România este "riscul maxim" cu care ne vom confrunta în 2012, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu.
Pe lângă provocarea din partea băncilor, există cea a crizei datoriilor suverane, a spus şeful statului, în conferinţa de lansare a Raportului de Competitivitate realizat de AmCham România. Liderii europeni trebuie să ajungă la un armistiţiu cu "piaţa", pentru o perioadă de cel puţin trei-cinci ani.
Pe lângă bănci, corupţie, demagogia politicienilor, şi problema investitorilor străini sau a domeniilor în care România poate fi competitivă au fost teme abordate de Traian Băsescu în discursul său.
BĂNCI. Anul viitor "există riscul de diminuare peste limitele suportabile a fluxului de capital al băncilor străine".
"Sper ca băncile mamă să fie responsabile, altfel vor continua măsurile de diminuare a cheltuielilor statului", spune Traian Băsescu. În opinia sa, o economie nu poate fi competitivă dacă se împrumută la dobânzi de 8%-9% pe termen mediu. "Nu văd de ce trebuie să nu ne înţelegem cu băncile pe dobânzi", a mai spus acesta.
"Cum a contribuit la competitivitatea României sectorul bancar care ne-a finanţat când ne-am umflat şi care devine tot mai restrictiv acum? Cum este competitiv să dai credite cu buletinul?", a spus şeful statului.
PIAŢA, CEL MAI NOU POLITICIAN. Piaţa este cel mai "nou politician" cu care guvernele trebuie să negocieze, iar "confruntarea dintre piaţă şi liderii Europei trebuie să înceteze printr-un armistiţiu de 3, 4, 5 ani. Piaţa nu îi poate omorî pe cei de la care câştigă, respectiv guvernele", a spus şeful statului.
Dacă se va repeta exerciţiul cu Grecia, să se ceară investitorilor să taie 50% din datorie, nu putem însă aştepta un armistiţiu.
INVESTITORII STRĂINI. Preşedintele a atacat decizia Nokia de a părăsi piaţa locală, dar şi atitudinea Ford, "care s-a angajat să producă 300.000 de automobile pe an şi produce 20.000 de remorci". Renault este însă un investitor strategic care atunci când a semnat contractul pentru România vorbea despre o investiţie de 500 de milioane de euro şi "s-a ajuns în total la 3 miliarde de euro."
În opinia preşedintelui, este exclus ca Dacia să reloce producţia în Maroc: "Ştim de cinci ani că Dacia este pregătită să facă o uzină în Maroc şi că aici vrea să dezvolte capacitatea de motoare şi de cutii de viteză pentru a o alimenta."
DEMAGOGIA POLITICIENILOR. Criza datoriilor suverane este expresia demagogiei politicienilor. Datoriile statelor nu au fost create pentru a construi infrastructură. Cea mai mare parte din datorii vine din creşterea nesustenabilă de pensii şi salarii, un sistem creat pentru a aduce voturi, "iar acum Europa socială plăteşte preţul acestor facturi", spune preşedintele.
CORUPŢIE. Chestiunea competitivităţii ţine de două părţi şi cea a corupţiei tot de două părţi: "Un funcţionar corupt trebuie să aibă pe cineva care să-i dea bani".
RELAŢIA CU SUA. Discuţiile purtate în Biroul Oval cu preşedintele SUA, Barack Obama, au vizat cadrul parteneriatului strategic dintre cele două ţări.
"Marele câştig poate fi al României, dacă se valorifică ceea ce scrie în acest document legat de investiţii, educaţie, cercetare şi ştiinţă. Trebuie să se construiască în ţară receptoare pentru acestea", a afirmat preşedintele.
Traian Băsescu a spus că l-a întrebat pe Barack Obama, în cadrul discuţiei din Biroul Oval, ce trebuie făcut pentru a primi ceea ce SUA sunt dispuse să ofere României. "Faceţi să vă funcţioneze justiţia", a fost răspunsul preşedintelui american.
Băsescu a explicat că problema firmelor americane care vin să investească în România nu este neapărat corupţia, ci faptul că procesele trenează mult în instanţă, ceea ce înseamnă că este în continuare nevoie de "defrişarea legislaţiei".
În opinia preşedintelui, cele trei domenii în care România poate fi competitivă sunt agricultura, turismul şi IT-ul. 3 miliarde de euro este investiţia totală pe care grupul Renault a realizat-o în România până acum "Criza datoriilor suverane este expresia demagogiei politicienilor, iar Europa socială plăteşte preţul acestor facturi." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României
EVALUARE
Atuurile şi minusurile României în ochii investitorilor
Băncile străine au libertatea de a lua decizia de a-şi restrânge expunerea pe piaţa locală, dar este puţin probabil că acest lucru se va întâmpla, a spus pentru EVZ Radu Gheţea, peşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
"Nu cred că băncile străine vor renunţa la România pentru că piaţa prezintă perspective bune de creştere a afacerilor", a comentat preşedintele ARB.
Acesta nu a dorit să ofere o replică la afirmaţiile preşedintelui legate de costul relativ mare la care creditorii sunt dispuşi să ofere împrumuturi pentru piaţa locală.
Corupţia, o problemă majoră
Deşi piaţa locală are perspective bune de creştere, mediul de afaceri trebuie îmbunătăţit. Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a spus ieri că "investitorii americani de pe piaţa românească au intenţia de a îşi majora investiţiile locale cu 50% în următorii cinci ani". Sunt însă o sumedenie de blocaje care împiedică derularea investiţiilor, iar corupţia se află pe un loc fruntaş. "Corupţia din România este principalul element care împiedică atragerea investiţiilor străine", a spus ieri Mark Gitenstein, cu ocazia lansării Raportului de Competitivitate al AmCham România.
"Sondajul din cadrul Raportului de Competitivitate al AmCham, în care sunt chestionaţi directorii executivi din companiile din România, arată că 52% dintre aceştia au amintit corupţia ca principalul element care împiedică atragerea investiţiilor în România. În ceea ce priveşte controlul corupţiei, România se situează la capătul clasamentelor", a afirmat Mark Gitenstein.
Cum ne analizează investitorii
Amabasadorul SUA a spus că mediul de afaceri local, structura pieţei şi reacţia Guvernului sunt principalele ingrediente la care un investitor se uită când analizează dacă va pătrunde sau nu pe piaţa locală. "Investiţiile se vor duce acolo unde investitorii obţin cel mai mare profit, unde este credibilitate şi transparenţă. Iar Raportul de Competitivitate arată că investitorii vor veni aici, pentru că sistemul este predictibil şi transparent", a afirmat Mark Gitenstein. POLITICĂ
Preşedintele României a dat asigurări că toate partidele politice parlamentare vor accepta ratificarea Acordului de guvernanţă fiscală în timp util. Dacă va fi necesar, se va revizui şi Constituţia
Toate partidele vor ratificarea în timp util a Acordului de uniune fiscală al UE, iar dacă va fi necesară revizuirea Constituţiei, se va face şi ea cât mai repede. Concluzia a fost anunţată de şeful statului aseară, la finalul unei zile de consultări cu toate partidele, cu preşedinţii celor două Camere şi cu Guvernul.
"Întâlnirile au fost extrem de importante şi ele ne îndreaptă către un consens. Ce pot afirma în mod categoric este că nu va exista niciun partid parlamentar care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală", a declarat Traian Băsescu.
"Nu am nevoie de aprobări"
Odată lămurit acest aspect, preşedintele s-a răfuit cu opoziţia, care l-a acuzat că a negociat la Bruxelles fără să aibă mandat din ţară. "O idee propagandistică folosită de partide", a spus şeful statului." "Potrivit articolului 80 din Constituţie, preşedintele reprezintă România. Nu am nevoie de aprobarea nimănui pentru a-mi exercita mandatul", a arătat el.
Băsescu a mai precizat că este obligat prin lege să consulte partidele doar atunci când numeşte Guvernul şi când dizolvă Parlamentul.
Partidele au venit cu "chestiuni colaterale"
Şeful statului a mai spus că pentru el prioritatea zilei a fost garanţia că România va adopta acordul de uniune fiscală. El s-a arătat supărat pe toate partidele care, în cursul zilei, "au încercat să-şi rezolve mici probleme din disputele lor curente, ba cu comasarea alegerilor, ba cu revizuirea Constituţie, ba cu data referendumului, ba cu Guvern de tehnocraţi. Băsescu a criticat astfel atât USL, de la care venise propunerea cu tehnocraţii, cât şi PDL, al cărui secretar general, Ioan Oltean, spusese ieri că referendumul pentru Constituţie ar putea fi organizat în noiembrie, odată cu alegerile comasate.
"Vreau să ştiţi că toate aceste elemente eu le consider o împănare a obiectivului principal cu lucruri secundare", a declarat Băsescu, precizând că toate aceste probleme nu prezintă interes pentru el, fiind treaba partidelor cum îşi rezolvă chestiuni care ţin de obligaţiile faţă de electorat.
Cât despre guvernul de tehnocraţi, Băsescu a spus că el nu are nimic împotrivă ca partidele să vorbească despre o astfel de nevoie, dar trebuie văzut cât de util poate fi un astfel de Guvern, cum poate fi el instalat.
"Sunt chestiuni colaterale asupra cărora există puţine şanse ca partidele să se înţeleagă, inclusiv în chestiunea Guvernului de tehnocraţi", apreciază preşedintele.
Mai departe, preşedintele a subliniat că atât modul în care se va face adoptarea Acordului, cât şi celelalte detalii, inclusiv data referendumului şi eventuala comasare a acestuia cu vreun alt scrutin nu îl mai privesc pe el. "Sunt controverse între partide. Ce cred că trebuie să fac este să răspund unei solicitări de a ajuta partidele să stea la masă împreună şi să stabilească momentul acestui referendum. (…) Deci, va depinde foarte mult de negocierea dintre partide", a conchis şeful statului.
TENSIUNI
Băsescu a refuzat să dea mâna cu liderii USL
Întâlnirea dintre preşedintele Băsescu şi liderii USL pe tema modificării Constituţiei a fost una tensionată.
Conform unor surse din USL, Băsescu a refuzat să dea mâna cu Victor Ponta şi Crin Antonescu la începutul întâlnirii. Cei doi reprezentanţi ai USL s-au lansat apoi într-o tiradă pe tema prestaţiei actualului guvern, pe care l-au acuzat de corupţie. "Şi voi sunteţi corupţi", le-a frânat elanul Băsescu. "Cine, eu?", a întrebat Antonescu. "Nu, voi, politicienii", a explicat Băsescu. "Şi dumneavoastră ce sunteţi?" a sărit ca ars liderul liberal. "Mergeţi la DNA, la Morar, dacă aveţi informaţii". Toate acestea s-au petrecut departe de ochii presei, căreia nu i s-a mai permis de această dată nici măcar să ia câteva cadre la început, cum este obiceiul.
Ultima dată când USL a fost la Cotroceni, în iunie 2011, pentru a discuta propunerea preşedintelui privind regionalizarea României, Victor Ponta a profitat de prezenţa camerelor de luat vederi pentru a-i cere şefului statului declanşarea de alegeri anticipate, fapt care a dus la un schimb de replici dure între şeful statului şi liderul PSD.
După consultări, liderii USL au dat de înţeles, printre dinţi, că sunt de acord cu modificarea Constituţiei. "Sunt conştient că nu poate să meargă toată Uniunea Europeană într-o direcţie şi noi în alta, pentru că noi nu suntem Anglia", a declarat Crin Antonescu.
La rândul său, Ponta a spus că USL este de acord cu o modificare constituţională. "Eu cred că noi nu putem rămâne în afara Europei. Trebuie să mergem alături de cele 26 de ţări", a spus el.
Traian Băsescu: "Vă par nervos, vă par plictisit?"
Totodată, Victor Ponta s-a plâns că preşedintele a fost mai "grosolan şi mai iresponsabil decât de obicei". El l-a descris pe Băsescu drept "un preşedinte obosit, nervos şi plictisit", care nu avea niciun chef de întâlnirea cu ei.
Liderul PSD a precizat că, în momentul în care USL a cerut guvern de tehnocraţi, Băsescu i-a întrebat retoric dacă îi dau ei un decret prin care să aibă voie să-l demită pe Emil Boc. În replică, Băsescu i-a luat peste picior pe liderii USL. "Vă par nervos, vă par plictisit? Dacă la ora asta nu sunt obosit şi iau întrebări...", a comentat râzând şeful statului, care între timp se întâlnise şi cu partidele din coaliţie, ba dăduse şi o tură pe la Guvern.
"Eu nu discut declaraţiile. Pe mine mă interesează ce s-a întâmplat înăuntru. Nu pot face eu educaţie liderilor politici".