Fostul președinte Traian Băsescu a făcut marți seară o analiză asupra crizei migranților, spunând că Uniunea Europeană a preferat să ofere bani Turciei pentru a ține migranții pe teritoriul ei.
„UE și oamenii din UE știu că procesul de migrație nu este unul care durează un an sau doi. Va dura decade. 20-30 de ani de acum înainte, Europa va fi suspusă unei presiuni extraordinare de trasfera de populație, în mod deosebit din Orientul Mijlociu și mai ales din Africa.
În aceste condiții, ce face UE ca politică generală? Fiind cea mai bogată dintre toți jucătorii, plătește un intermediar să-i rezolve problema și oferă Turciei 6 miliarde să țină cei 3,6 milioane de refugiați de răzbioi și economici în Turcia.”, a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.
Greșeala Turciei
Fostul președinte este de părere că această abordare nu este o soluție pe termen lung și o greșeală din partea Turciei că a acceptat milioane de refugiați pentru a primi bani de la UE.
„Cine crede că asta este o soluție pe termen lung? Nu este! UE, știind că fenomenul de migrație este unul pe termen lung și foarte lung, alege o soluție facilă. A plătit Turcia să-i țină acești refugiați. Cine credea că-i va ține 50 de ani? A fost o greșeală din partea Turciei că a acceptat să fie dormitor pentru milioane de refugiați care, oricâți bani ți-ar da UE, tot îți creează probleme interne formidabile.
Erdogan a găsit un motiv facil și a dat primul avertisment că dă drumul acestor migranți. Le va da drumul la toți până la urmă, iar UE va constata până la urmă cât de greșit a fost că nu a avut o politică de descurajare a migrației făcut în țara de origine. Asta înseamnă acțiune fermă și, uneori, înseamnă intervenție militară.
Deschidem sau nu noi granițele de bunăvoie, ni se va întâmpla, pentru că nu o să tragă nimeni în 3.000 de oameni pe care îi ai la frontieră și îți presează forțele de ordine”, a mai declarat Traian Băsescu.
UE, sprijin complet pentru Grecia
Declarația fostului președinte vine în contextul în care marți Consiliul de Administrație al Frontex, compus din reprezentanţi ai poliţiei de frontieră din ţările membre şi ai Comisiei Europene, a subliniat că agenţia „sprijină complet” Grecia în faţa acestei situaţii şi va acţiona „în spiritul solidarităţii europene”.
Statele membre „confirmă că sunt pregătite să aducă contribuţii obligatorii corespunzătoare” în cadrul structurii de reacţie rapidă şi să contribuie de asemenea cu material tehnic, se mai spune în comunicat, fără să se precizeze calendarul acestei desfăşurări.
Mii de migranţi s-au deplasat spre graniţa Turciei cu Grecia. În ultimii trei ani, acest lucru nu a fost posibil din cauza unui acord dintre Turcia şi Uniunea Europeană, menit să mențină refugiații departe de statele comunitare. De asemenea, oficialii anunță că a crescut şi numărul ambarcaţiunilor cu migranţi care se îndreaptă pe mare spre insulele greceşti.
Săptămâna trecută, Turcia a declarat că nu va mai respecta acordul încheiat în 2016.