Preşedintele Traian Băsescu a susţinut astăzi, de la ora 18.00, o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a anunţat încă de aseară că doreşte să susţină o conferinţă de presă "tehnică", în care să explice cum funcţionează Uniunea Europeană. "Nu este în regulă să spui că "Eu vreau să cooperez" şi pe de altă parte să dezinformezi cu privire la propriile tale semnături. Unde apar problemele de multe ori?", se întreabă Traian Băsescu, referindu-se la Victor Ponta. El a dat astfel o serie de exemple în care România a fost slab reprezentată la nivelul instituţiilor europene. "Asta înseamnă demagogie, neglijarea modului de reprezentare a României în instituţiile Uniunii Europene", spune Traian Băsescu. CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE LUI TRAIAN BĂSESCU:
- Ce aşteptaţi de la întâlnirea asta? Puţin scandal sau vreţi să ştiţi ceva despre cum funcţionează Uniunea Europeană (UE)? Ambele? Începem cu partea foarte serioasă. Chiar de curiozitate, este cineva care a citit tratatul şi tratatul de funcţionare? A avut timp cineva? Da.
- Va trebui să reiau pe scurt câteva afirmaţii de ieri şi să mergem la un alt palier, cel al cooperării parlamentare. Instituţiile UE sunt: Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul, Comisia Europeană, Curtea de Justiţie a Uniunii, Banca Centrală Europeană şi Curtea de Conturi.
- Avem şi noi instituţii şi fiecare trebui să se integreze în funcţionarea UE
- Uniunea Europeană nu este o Uniune de Guverne, ci o Uniune de state. Guvernele sunt o bucăţică dintr-un stat, dacă luăm numai şi puterile statului. Şi există o persoană care reprezintă statul şi anume preşedintele.
- Consiliul European oferă Uniunii impulsuri de dezvoltare a acesteia şi nu execută funcţie legislativă. Se manifestă prin concluziile Consiliului European. Este compusă de şefii de stat sau şefii de guvern.
- Acest Consiliu nu are putere legislativă pentru că el are ca şi principal obiectiv să dea Uniunii impulsuri şi nu va stabili sume ce vor fi alocate fiecărui stat în parte. Consiliul European poate lua notă de la Consiliul Uniunii Europene de suma ce este dată statelor, iar apoi Consiliul Uniunii Europene stabileşte sumele pentru fiecare stat.
- Consiliul exercită împreună cu Parlamentul European funcţiile legislativă şi bugetară. Este compus de către un reprezentat ministerial de la nivelul statelor. Aici se fac legi şi se iau în co-decizie cu Parlamentul.
- Fac o remarcă, fără să fiu agresiv. Aş da o replică lui Ponta care făcea ieri următoarea declaraţie: "Este foarte clar că începând cu 7 mai Preşedintele nu trebuie să aibă funcţiile Guvernului şi cele ale Parlamentului şi începem încet, încet să ne revenim". Pot să vă spun că de la instalarea Guvernului Ponta am avut acelaşi comportament în relaţia cu instituţiile statului indiferent de numele premierului. Domnia sa spune că doar preşedintele s-a ocupat de problematica Uniunii Europene.
DOVEZI DE NEREPREZENTANŢĂ EFICIENTĂ
- Vreau să vedeţi memorandumul aprobat de mine înainte de plecarea la Consiliul European informal: vedeţi aici semnătura ministrului Leonard Orban, Andrei Marga şi aprobarea premierului Victor Ponta
- E un memorandum de 3 pagini, discutat În structurile guvernamentale, am convenit asupra lui si a trecut prin Guvern.
- Vreau să înţelegeţi de ce există această nevoie de cooperare între reprezentatnul statului în Consiliul European şi Guvern. Pentru că, aşa cum aţi putut vedea, memorandumurile nu sunt publice. Memorandumul rezumĂ poziţiile României la nivelul Consiliului.
- Deci, mi se pare nedreaptă afirmaţIa premierului Ponta, când eu ştiu mecanismele, inclusiv din perioada guvernării sale.
- Nu este în regulă să spui că "Eu vreau să cooperez" şi pe de altă parte să dezinformezi cu privire la propriile tale semnături.
- Unde apar problemele de multe ori? Iată, de exemplu, o informaţie pe care o puteţi prelua de pe site-urile UE, în ceea ce priveşte prezenţa miniştrilor guvernului Ponta la lucrările Consiliului. De exemplu, la 25 mai a fost un Consiliu al Finanţelor, cred ca au fost teme extrem de importante şi pentru România. Toate statele au venit la nivel de miniştri - mai mult, Italia a participat cu premierul Mario Monti. Din partea noastră a fost secretarul de stat Claudiu Doltu.
- Un alt exemplu: pe 11 iunie, o reuniune pe Mediu, la care statele UE au trimis şi câte 2 miniştri, unele. S-a discutat despre programe de acţiune şi reducerea emisiilor de CO2. România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct al Reprezentanţei de la Guvern. Cum a fost apărata România la nivel politic de Guvernul României, când a trimis un adjunct?
- Pe 30 mai s-a discutat la Consiliul UE despre finanţarea IMM-urilor. Dezbaterea s-a concentrat pe proceduri mai simple. Franţa a trimis 3 ministri, alte ţări au avut cel puţin un ministru şi un secretar de stat. România a avut 2 secretari de stat
- Rangul la care ne ducem la aceste întâlniri extrem de importante e marcat întotdeauna
- Asta înseamnă demagogie, neglijarea modului de reprezentare a României în instituţiile Uniunii Europene.
- Ieri în parlament a rezultat că Parlamentul nu este implicat.
- Aici e necesară o foarte bună pregătire a poziţiilor României şi capacitate de negociere, capacitate de a-ţi găsi aliaţi pentru a-ţi realiza obiectele pe care le ai. Nu e o simplă prezenţă, o simplă plimbare la Bruxelles, cum spunea o doamnă sau chiar dl Ponta.
- Eu vă pot vorbi foarte mult, dar ştiu cât este de arid şi neplăcut. Cel mai important lucru ar fi dacă subiectul lansat ieri de Ponta în Parlament ar ocaziona o dezbatere cinstită. Trăim într-o lume foarte complicată, în care dacă nu suntem atenţi riscăm să fim striviţi de necunoaşterea noastră, de infatilismul nostru, de necunoaşterea instituţiilor în care ne implicăm.
- Partenerii noştrii europeni au avut de ce să se îngrozească când au văzut câtă necunoaşte există.
- Eu nu sunt un om care să abdice de la atribuţiunile lui Constituţionale. Dacă Parlamentul României găseşte o formă legală prin care să mute atribuţiunile statului român de la preşedinte la premier nu am nimic împotrivă, dar să fie o formă legală. Eu nu ţin ca după 7 ani şi jumătate să mă mai duc. Pentru mine nu mai este o curiozitate această institutie şi nici nu mai am o tentaţie în a fi printre cei mai importanţi oameni politici ai Uniunii Euroepne. Am doar o experienţă de 8 ani şi asta nu se învaţă uşor, mai ales limbajul Consiliul European.
- Obiectivul meu este să repect Constituţia.
INTREBĂRI
- Cum ne afectează acest conflict? Nu este un conflict care să ne ajute. Poate doar specialiştii de Bruxelles, specialişti în Constituţii să nu se întrebe, dar toţi ceilalţi se întreabă cine ar trebui să reprezinte România.
- Revizuirea Costituţiei? Vorbesc de trei ani despre acest subiect. Ar fi o soluţie în care cineva îmi ia de pe umeri această responsabilitate de a reprezenta România. Dar deocamdată avem doar articolul 80 din actuala Constitutie. Dacă se scurtează mandatul preşedintelui la 4 ani şi dacă se pune în aplicare referendumul, sunt de acord - pentru corelarea mandatului Parlamentului cu al preşedintelui - să încetez mandatul meu de bunăvoie prin demisie cu o lună inainte de legislative. Îmi dau seama cât de rau face României necorelarea mandatului. Cel mai bine ar fi ca şi preşedintele şi partidele care îl susţin să aibă mandat simultan.
- Dacă nu veţi reuşi să îl convingeţi pe Ponta, vă veţi delega atribuţiile? Potrivit Constituţiei, nu pot face asta decât în imposibilitatea să îmi exercit mandatul, în caz de sănătate sau demisie. Oricum dacă ar fi să îmi deleg atribuţiunile, potrivit Constituţiei, aş face-o către preşedintele Senatului, pentru că este al doilea om în stat.
- TVR a sublicenţiat anumite partide de la EURO 2012. Care este părerea dvs şi dacă acest contract trebuie făcut public? Mărturisesc că nu mă pricep la zona asta de media, dar vreau să ştiţi că TVR trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe alte baze. Nu poate funcţiona aşa. Vezi o televiziune care funcţionează în două camere şi care este mult mai dinamică decât TVR. Plus că a devenit o afacere a celor din televiziune. Este evident că acolo sunt afaceri de familie, inter-trusturi, o televiziune cu 3.500 de salariaţi care cumpără atâta producţie de pe piaţă. Televiziunea Română trebuie desfiinţată, pus un manager de televiziune şi reînfiinţată pe baze noi. Să ne transmită integral Campionatul european de fotbal şi Jocurile Olimpice. Să aibă unul - două canele şi unul pentru străinătate în care să îmbine cultura cu informaţia.
- Dar despre Radio România? La Radio România lucrurile sunt mai curate ca la TVR. Vă pot spune că Presedinţia a vut o intervenţie săptămâna trecută legata de Radio România, când s-a pus problema sistării emisiei pe unde scurte, şi ar fi influenţat receptia pentru cei din afara graniţelor.
Şeful statului a anunţat încă de aseară că doreşte să susţină o conferinţă de presă "tehnică", în care să explice cum funcţionează Uniunea Europeană. "Mâine voi face o conferinţă de presă tehnică, în care voi explica cum funcţionează UE, care este deosebirea între instituţii şi cum se manifestă subsidiaritatea", a declarat Băsescu, aseară, la Palatul Cotroceni. El a precizat că pe site-ul Preşedinţiei se află Tratatul privind Uniunea Europeană şi Tratatul privind funcţionarea UE pentru documentarea jurnaliştilor care vor veni la conferinţă. "Am următoarea rugăminte la dumneavoastră. Întâlnirea de mâine pe tema Tratatului şi a Tratatului de funcţionare, aş vrea să o fac mai după-amiază dintr-un motiv simplu. Pe site-ul Preşedinţiei, încă de azi-dimineaţă, se află acest Tratat şi Tratatul de funcţionare, cu toate anexele lui. Deci ceea ce noi am adoptat la Lisabona, dacă îmi permiteţi, ceea ce eu am semnat în numele statului român la Lisabona, atunci când s-a revizuit Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene Vreau să ştiţi de pe acum că sunt un foarte bun cunoscător al acestui Tratat", le-a indicat şeful statului jurnaliştilor. "De aceea, marea mea rugăminte la ziariştii care vor veni mâine după-amiază, măcar câteva din anexe, puţin din Tratat şi puţin din Tratatul de funcţionare să citiţi ca să putem discuta şi, eventual, să vă dau explicaţii. Nu aş vrea ca România să se facă de râs printr-o dezbatere care să arate lipsa de cunoaştere a parlamentarilor români despre Tratatul Uniunii, lipsa de cunoaştere a profesorilor invitaţi prin studiouri şi, de ce nu - nu vă supăraţi pe mine -, chiar şi lipsa de cunoaştere a ziariştilor care vorbesc despre Uniunea Europeană", conchis Traian Băsescu. CITIŢI ŞI:
- Traian Băsescu: "TVR trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe baze noi"
- Traian Băsescu a dat o lecţie despre Uniunea Europeană: "De azi voi reveni în viaţa publică"
- Traian Băsescu s-a săturat: "Eu, din laşitate, nu mă voi ascunde sub birou" | VIDEO
- Parlamentul: Ponta trebuie să meargă la Consiliul European din 28 iunie