Băsescu a discutat despre implicarea Azerbaidjanului în sectorul energetic românesc

Președintele Traian Băsescu a discutat cu omologul său azer despre implicarea SOCAR, compania de petrol și gaze a statului Azerbaidjan, în privatizările pe care statul român le va face în sectorul energetic. SOCAR și-a exprimat recent interesul pentru preluarea combinatului Oltchim. În același timp președintele azer a afirmat că există un context foarte bun de colaborare între cele două ţări în ceea ce priveşte gazele naturale.

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, luni, la Baku, cu omologul azer, Ilham Aliyev, despre posibilităţile de implicare a companiei azere SOCAR în procesele de privatizare pe care statul român le va declanşa până la sfârşitul acestui an, potrivit Agerpres.

"Nu în ultimul rând, astăzi am discutat despre alte posibilităţi de participare a firmei SOCAR la dezvoltări economice prin implicarea în procese de privatizare pe care statul român la va declanşa înainte de sfârşitul acestui an. Faptul că o companie de talia SOCAR a început să devină şi un distribuitor de combustibil pe piaţa românească, cu perspectiva extinderii reţelei de distribuţie a carburanţilor către populaţie, este un lucru extrem de important pentru noi, pentru că astfel contribuie la crearea unei concurenţe puternice, care va ţine preţurile în frâu, şi pentru populaţie şi pentru industrie", a spus preşedintele Băsescu, la finalul convorbirilor oficiale pe care le-a avut cu şeful de stat azer. SOCAR, compania de petrol și gaze a statului azer, și-a expirmat recent interesul pentru a cumpăra Oltchim, deoarece vrea să se extindă pe zona produselor petrochimice. Totodată, SOCAR și-a propus pentru următorii trei ani deschiderea a peste 300 de benzinării în România. Preşedintele azer, Ilham Aliyev, a declarat azi, la finalul convorbirilor oficiale cu  Traian Băsescu, că există un context foarte bun de colaborare între cele două ţări în ceea ce priveşte gazele naturale.

"În ceea ce priveşte domeniul energetic, colaborarea noastră este una în continuă dezvoltare. Noi furnizăm petrol României. Compania noastră de petrol de stat îşi dezvoltă activitatea în România şi cred că există un context foarte bun de colaborare în ceea ce priveşte gazele naturale. În acest sens, am semnat recent o declaraţie împreună cu UE referitoare la Coridorul de sud şi, în acest sens, ne propunem să acoperim nevoile energetice ale UE. Noi avem nişte resurse de gaz foarte importante şi există mai multe căi prin care acestea pot fi transportate către pieţele mondiale", a spus şeful de stat azer.