Barurile se realiniază în Centrul Vechi

Deşi pare părăsit, Centrul istoric al Capitalei, aflat în plină reconstrucţie, adăposteşte numeroase locuri de distracţie, proaspăt înfiinţate.

Chiar dacă lucrările sunt în desfăşurare - şi se va merge mult prin noroi şi pe lângă schele până vom avea străzile pavate cu dale din piatră naturală şi faţadele caselor renovate -, în Centrul Vechi au apărut în ultima vreme mai multe locuri de distracţie urbană. Unul după altul, buticurile se aliniază în aşteptarea clienţilor români şi străini.   „Pals“, ieftin, pentru amici Cu o zi înainte de Bobotează, pe strada Smârdan s-a deschis „Pals“, un loc pentru prieteni, cum spune, pe englezeş te, reclama de la intrare. Cu un design destul de modest - cu mese şi băncuţe din lemn şi pereţi din cărămidă - cafe-barul pe două niveluri (jos - nefumă torii, sus - fumătorii) e bun de luat masa sau de băut o bere, cu băieţii, după job. „E făcut să se simtă lumea bine şi noi zicem că se potriveşte, aşa, ca alură, cu Centrul“, spune Săgeată, şeful ospătar, mâna dreaptă a patroanei.

Dacă daţi o fugă în pivniţă, găsiţi vinuri franţuzeşti şi portugheze (56 lei), dar şi câteva sticle româneşti. Iar dacă vreţi să vi se cânte „La mulţi ani!“ aici, barul se poate închiria. La „Pals“, specialitatea bucătarului este tigaie picantă cu ceafă de porc şi piure, iar berea are preţuri între 4 şi 11 lei. Un meniu de prânz, pentru două persoane, nu costă mai mult de 50 de lei, ne asigură Săgeată. Shopping la Rozalb de Mura În aceeaşi curte în care altădată se sufla în sticle, puteţi face şi shopping. Cum intraţi, urcaţi pe scările din stânga şi bateţi la uşă la Rozalb de Mura Store. În două cămăruţe decorate cu mult alb şi argintiu stau atârnate de umeraşe haine trăsnite - din materiale haioase, cu tăieturi ciudate - din colecţia Rozalb de Mura.

O geacă poate trece uşor de 300 de lei, iar o pereche de pantaloni costă cel puţin 150 de lei. Tot la Rozalb de Mura Store găsiţi şi rochii cu tăietură clasică, la preţuri de 170 de lei, dar şi bijuterii din argint, semnate de Kuki Constantinescu. Odată ieşiţi din Curtea Sticlarilor, faceţi paşi spre strada Covaci: Amsterdam Grand Cafe s-a transformat în Amsterdam Antiques. Aici sunteţi bine-veniţi să cumpăraţi obiecte vechi, recondiţionate sau pur şi simplu să savuraţi un cappuccino cu ochii la tablourile din jur. LA „LUCKY 13“ Curtea Sticlarilor, fără sticle, dar cu bere Tot pe Smârdan, la doi paşi de Partidul Renaşterea României, e şi Casa de Ceai, de unde vă puteţi lua cele de trebuinţă pentru o licoare servită ca la carte la ora 17.00. Locul cu dichis se potriveşte cu ceea ce ar trebui să fie Centrul Vechi: colţ de oraş cu parfum de epocă. Dacă nu vă surâde ceaiul de la ora cinci, încercaţi la „Lucky 13“ („Norocosul 13“).

Deschis în Curtea Sticlarilor, clădirea ridicată, potrivit inscripţiei, din 1857, băruleţul răsună a jazz, blues şi rock. Tot pe aici ajungeţi şi „La Prieteni“, un alt băruleţ născut de dragul Micului Paris. Iar vizavi de acesta se află „Curtea Berarilor“, un loc cu farmec de tavernă. Aici, în mod logic, berea la halbă face legea. Cea mai ieftină şi mai mică halbă costă 3,5 lei, dar dacă vă dă mâna puteţi să vă bucuraţi simţurile şi cu bere la 16 lei.