Barroso se opune restrângerii zonei euro

Barroso se opune restrângerii zonei euro

Şeful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat astăzi, într-un interviu acordat unui cotidian german, că nu susţine introducerea unei clauze de expulzare din zona euro a statelor care înregistreaza restanţe în materie de reformă bugetară, cum este cazul Greciei.

Modificarea tratatelor europene pe politică bugetară este susţinută cu precădere de Germania.

Roland Koch, unul dintre membrii cu greutate ai partidului din care face parte şi cancelarul Angela Merkel, ar fi de acord cu introducerea unei astfel de clauze, consemnează presa  bavareză, citată de AFP. Aceasta, pe fundalul mult mai sonor din Parlamentul European, unde se cer măsuri de penalizare a ţărilor cu probleme.

Abaterile se plătesc

În apărarea repetenţilor, s-a ridicat şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care  consideră că actualele legi nu au nevoie să fie modificate.  Problema este dată nu de anomia tratatelor, ci de ignorarea prevederilor legilor în vigoare.

„Tratatele europene nu prevăd o atfel de posibilitate şi ar fi o eroare să le amendăm” , a declarat  Barroso pentru publicaţia germană Hamburger Abendblatt, citată de AFP.

Oficialul european consideră că „scopul nostru este să facem în aşa fel încât toate ţările membre ale zonei euro să respecte regulile.”

Criza s-ar putea extinde

Îngrijorările lui Barroso faţă de consecinţele expulzării Greciei din zona euro sunt cu atât mai întemeiate cu cât situaţia  critică din Grecia poate afecta alte ţări cu deficit major în 2010, precum Spania sau Portugalia.

Ministrul  Economiei spaniol, Elena Salgado, a apreciat că, pentru  ţara sa, anul 2010 va aduce măsuri restrictive mai dure, angajându-se ca, până în 2013, deficitul din Produsul Intern Brut (PIB) să ajungă la numai 3%, prag impus de normele europene. În 2009, Spania a avut unul din cele mai mari deficite bugetare ale statelor din zona euro, de 11,4% din PIB. 

Pesimism exagerat

Cu toate acestea, spune Salgado, „datoriile Spaniei sunt curate, nu avem nevoie să cerem ajutor din afară”. De altfel, ministrul spaniol a fost deranjat de scăderea ratigului de ţară cu o treaptă pentru Spania, acuzând agenţia de evaluare Standard & Poor’s că a folosit analize mai pesimiste decât ale altor specialişti în finanţe. 

Au mai fost coborâte în clasament ţări precum Portugalia şi Grecia, aceasta din urmă fiind încadrată la categoria „junk”.

Experţii FMI, UE si Banca Centrală Europeană se află la Atena în aceste zile, să convină asupra ajutorului financiar acordat Greciei, care să salveze statul elen de la intrarea în incapacitate de plată. Premierul grec apreciază că suma necesară supravieţuirii se ridică la 45 miliarde de euro. 

Barroso a dat asigurări că Grecia va primi în cel mai scurt timp sprijinul comunitar şi se va elimina riscul răspândirii clivajului elen în alte state, informează AFP.

În acelaşi timp, un sondaj realizat în Cehia a arătat că mai mult de jumătate din populaţie a devenit, pentru primă dată, ostilă aderăriii la euro, după ce Guvernul a renunţat succesiv la termenele stabilite până acum, respectiv 2009, 2010, 2012.

Contrar presiunilor unor colegi de la Bruxelles, preşedintele UE, Manuel Barroso, nu admite modificarea tratatelor deja încheiate, ci aşteaptă respectarea promisiunilor asumate pentru statele cu probleme.

Ne puteți urmări și pe Google News