Baroul București are șef nou. Profesorul Aurel Ciobanu l-a învins pe senatorul Daniel Fenechiu

Aurel Ciobanu Sursa foto. EvZ

Baroul București are șef nou în persoana profesorului universitar Aurel Ciobanu. El a fost ales decan în locul politicianului liberal Daniel Fenechiu. Avocații susțin că prin această alegere au evitat ca activitatea avocaților să fie politizată.

Baroul București are șef nou în persoana profesorului universitar Aurel Ciobanu, de la Facultatea de Drept. Acesta a obținut victoria la alegerile pentru funcția de decan al avocaților bucureșteni. Profesorul Aurel Ciobanu l-a avut drept contracandidat pe politicianul liberal Daniel Fenechiu. Acesta a pierdut, însă, la mare distanță, avocații evitând să fie conduși de reprezentantul unui partid politic.

De altfel, conform informațiilor din rândul participanților, prin votul dat profesorului Ciobanu, avocații au evitat politizarea organizației care îi reprezintă.

La numărătoare, Aurel Ciobanu a primit 2.138 de voturi, în timp ce senatorul Daniel Fenechiu a primit doar 1.459 de voturi exprimate. Drept urmare, în urma alegerilor, Baroul București are șef nou. Este profesorul de drept penal Aurel Ciobanu.

„S-a evitat o politizare a avocaturii. Iar acest lucru este foarte bun”, a declarat Anatol Pânzaru, un cunoscut avocat din Cluj, conform Foaia Transilvană.

Daniel Fenechiu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Baroul București are șef nou

La începutul lunii februarie, mii de avocați au protestat față de un proiect de lege aflat pe rolul Senatului. Actul normativ stabilea ca toate comunicările dintre apărători și clienți să se facă printr-o platformă online dezvoltat de STS și SRI. Este vorba despre un canal criptat de comunicații online.

Practic, STS urma să înființeze un cloud guvernamental - o platformă IT – care să permită comunicarea prin centrele de date ale instituției. Pe de altă parte, securitatea cibernetică urma să fie asigurată de SRI.

Acest lucru a stârnit indignare în rândul avocaților care au semnat o petiție pentru retragerea proiectului. Proiectul preciza că portalul E-UNBR se poate interconecta la cloud-ul privat guvernamental. Acest lucru urma să se facă la solicitarea Consiliului UNBR și cu aprobarea ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Reprezentanții avocaților și-au exprimat temerea că prin acceptarea unei astfel de măsuri ar fi avut de suferit clienții pe care îi reprezintă. Orice interacțiune dintre utilizatorii platformei și orice element de sistem informatic va fi posibil monitorizată și analizată de serviciile secrete. Or, așa ceva nu ar fi în interesul clienților și a apărătorilor acestora.